İsrail ve Fas dışişleri bakanları, New York’ta ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Mike Waltz ile yaptıklerı görüşmenin ardından karşılıklı olarak büyükelçilik açma konusunda anlaştı.
İki ülke, 2020 yılında ABD öncülüğündeki İbrahim Anlaşmaları kapsamında ilişki kurmuştu. Bu anlaşmayla birçok Arap ülkesi İsrail ile ilişkilerini normalleştirmişti. Ancak, İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım nedeniyle ilişkilerde gerilemeler yaşanmıştı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede İsrail ve Fas, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yükseltilmesi, mevcut diplomatik misyonların büyükelçilik seviyesine çıkarılması ve büyükelçi atanması” gibi adımlara bağlılıklarını yineledi.
ABD’nin BM misyonu tarafından üç ülke adına yayımlanan ortak açıklamada, “Fas ile İsrail arasında tam diplomatik, barışçıl ve dostane ilişkiler kurulmasının her iki ülkenin ortak çıkarına olduğu ve barış davasına katkı sağlayacağı” belirtildi.
Büyükelçilikler için tarih verilmedi
Öte yandan, açıklamalarda büyükelçiliklerin ne zaman açılacağına dair bir takvim yer almadı. İsrail daha önce de 2022 yılı haziran ayında dönemin Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in Fas ziyareti sırasında benzer bir açıklama yapmıştı.
İki ülke çarşamba günkü görüşmenin ardından yıl sonuna kadar bir dizi ekonomik anlaşma imzalayacaklarını da duyurdu. İsrail’in açıklamasında ayrıca “önümüzdeki aylarda iki ülke arasında üst düzey karşılıklı ziyaretlerin gerçekleşeceği” belirtildi.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































