Avrupa Birliği Sığınma Ajansı (EUAA) bugün yaptığı açıklamada, AB’ye yapılan sığınma başvurularının 2026’nın ilk yarısında son beş yılın en düşük seviyesine gerilediğini ve bu duruma kısmen sertleşen göç politikalarının da etki ettiğini duyurdu.
Avrupa Birliği ile İsviçre ve Norveç’i kapsayan alan (AB+), ocak-haziran döneminde uluslararası koruma için 332.000 başvuru aldı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17’lik bir düşüşe işaret ediyor. EUAA, “Bu, 2021’den bu yana bir yılın ilk yarısında kaydedilen en düşük sayı” açıklamasında bulundu.
Ajans, söz konusu düşüşü Suriye’deki siyasi dönüşüm nedeniyle bu ülke vatandaşları tarafından yapılan başvurulardaki keskin azalmaya ve AB’nin “menşe ve transit ülkelerle iş birliği çabalarına” bağladı. Brüksel son dönemde, göçle mücadelede yardım karşılığında mali destek ve yatırım sağlama esasına dayalı olarak Tunus ve Moritanya’nın da aralarında bulunduğu Kuzey Afrika ülkeleriyle anlaşmalar imzalamıştı. Ajans ayrıca, Orta Doğu’daki savaşın korkulduğu gibi bölge ülkelerinden gelen başvurularda bir artışa yol açmadığını belirtti.
39.000 koruma talebiyle Afganlar en büyük başvuran grubu oluştururken, onları Venezuelalılar ve Bangladeşliler izledi. Ajans, yılın ilk altı ayında işleme alınan başvuruların üçte birinden azının kabul edildiğini ve bu durumun gelecekteki talepler üzerinde de etkili olmasının beklendiğini vurguladı. Haziran ayında yürürlüğe giren kurallar uyarınca, kabul oranı yüzde 20’nin altında olan ülkelerden gelen başvuru sahipleri, ret durumunda hızlı sınır dışı süreçlerini içeren hızlandırılmış bir prosedüre tabi tutuluyor. Aynı kural, AB’nin “güvenli” kabul ettiği ülkelerden gelen başvuru sahipleri için de geçerli sayılıyor.
Bu grupta Bangladeşliler (20.000), Mısırlılar (12.000), Venezuelalılar (33.000) ve Türkiyeliler (12.000) gibi en büyük başvuru gruplarından birkaçı yer aldı. Bu gibi başvurularda Türkiye vatandaşları hariç tutulduğunda, ilk derece kabul oranı %5’in altında kalırken Türkiye vatandaşlarının kabul oranı ise yüzde 18 olarak dikkat çekti. Türkiyelilerin 2019’da %54 olan başvurularındaki kabul oranı 2025’te %13’e kadar düşmüştü. Tanınma oranı 2026’nın ilk yarısında %18’e hafif bir artış gösterdi.
Türkiye vatandaşlarının başvuru sayıları ise %30 oranında geriledi. Türkiye’den gelen başvuruların Almanya’da (%40) yoğunlaştığı ve bunu Fransa’nın (%25) takip ettiği görüldü. Türk vatandaşlarının kabul oranları Yunanistan (%2), İtalya (%12), Almanya (%13) ve Fransa’da (%15) nispeten düşük seyrederken; İsviçre (%36) ve Belçika’da (%31) daha yüksek, Danimarka (%73) ve Norveç (%68) gibi daha az sayıda karar veren bazı ülkelerde ise belirgin şekilde çok daha yüksek gerçekleşti.
Ajans, “2026’nın ilk yarısında başvuruların yaklaşık yüzde 56’sı bu kriterlerden birini veya birkaçını karşılayan vatandaşlıklardan geldi” bilgisini paylaştı. AB ülkeleri arasında en fazla başvuruyu Fransa (69.000) alırken, onu İtalya (66.000), İspanya (55.000) ve Almanya (55.000) takip etti. Yunanistan ise 23.000 talep ile kişi başına en fazla sığınma başvurusu alan ülke oldu.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

































![Tr724 [Haber Merkezi]](https://serbestgorus.com/wp-content/uploads/2026/09/Turkiyede-beraat-etmisti-Hollanda-mahkemesi-multeci-statusu-verilmesine-hukmetti-350x250.jpg)



