Akaryakıt fiyatlarındaki artışın bir bölümünü ÖTV indirimiyle sınırlayan eşel mobil sistemi 1 Ekim itibarıyla kaldırılacak. Sistem, temmuz sonuna kadar fiyat artışlarının yüzde 50’sini, ağustos-eylül döneminde ise yalnızca yüzde 25’ini ÖTV’den karşılayacak. Rafineri fiyatlarındaki düşüşlerde ise indirimin tamamı ÖTV artışıyla dengelenecek. Düzenleme, akaryakıt zamlarının tüketiciye yansıyan bölümünün üç ay içinde yeniden büyümesi anlamına geliyor.
Akaryakıt ürünlerinde fiyat artışlarının pompaya yansımasını sınırlamak amacıyla mart ayında devreye alınan eşel mobil sistemi kademeli olarak sona erdiriliyor. Cumhurbaşkanı Kararı’na göre benzin, motorin, LPG otogaz, tüpgaz ve benzeri ürünlerde uygulanan sistem 1 Ekim 2026 itibarıyla tamamen kaldırılacak. Yeni düzenlemeye göre yurt içi rafineri fiyatlarında artış yaşanması halinde, 31 Temmuz’a kadar artışın yüzde 50’si kadar ÖTV indirimi yapılacak. Böylece fiyat artışının diğer yarısı pompaya yansıyacak. 1 Ağustos ile 30 Eylül arasındaki dönemde ise ÖTV indirimi, rafineri fiyatlarındaki artışın yüzde 25’iyle sınırlı tutulacak. Bu aşamada fiyat artışlarının yüzde 75’lik bölümünün akaryakıt fiyatlarına yansıması bekleniyor.
Rafineri fiyatlarında düşüş yaşanması halinde ise farklı bir uygulama devreye girecek. İndirimin tamamı kadar ÖTV artırılacak. Bu nedenle petrol ve rafineri fiyatlarındaki gerilemenin pompa fiyatlarına doğrudan ve tam olarak yansıması önlenecek. Kararla birlikte, normal koşullarda ocak ve temmuz aylarında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne göre güncellenen ÖTV tutarlarının temmuz-aralık dönemi için artırılmaması da kararlaştırıldı. Böylece akaryakıtta temmuz ayında yapılması beklenen otomatik ÖTV güncellemesi bu yılın ikinci yarısında uygulanmayacak. Hükümet, uluslararası petrol fiyatlarının düşüş eğilimine girmesi ve ABD/İsrail-İran savaşının piyasalardaki etkisinin zayıflaması nedeniyle eşel mobil sisteminin kaldırılmasının enflasyona ek baskı yaratmayacağını öngörüyor. Düzenlemeyle, sistemin bütçe üzerindeki maliyetinin de sona erdirilmesi hedefleniyor.
Eşel mobil sistemi, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin bir bölümünü ÖTV gelirinden vazgeçerek sınırlıyordu. Sistemin kaldırılmasıyla birlikte rafineri fiyatları ve döviz kaynaklı artışların daha büyük bölümü doğrudan pompa fiyatlarına yansıyacak. Akaryakıt fiyatları; ulaştırmadan gıdaya, üretimden lojistiğe kadar birçok kalemin maliyetini etkilediği için düzenleme enflasyon açısından da kritik. Özellikle 1 Ekim’den sonra yaşanacak yeni petrol veya kur artışlarının tüketici fiyatları üzerindeki etkisi daha görünür hale gelecek.
ÖNCEKİ YAZITemmuzda kira zam tavanı yüzde 32 olduSONRAKİ YAZIEn düşük emekli aylığı için ’23 bin 552 liralık’ teklif Meclis’te
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































