ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, Kongre’de düzenlenen oturumda, ABD-İsrail saldırılarının ardından gelinen noktada İran’ın durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gabbard rejimin “ayakta olduğunu ancak büyük ölçüde zayıflatıldığını” söyledi.
Yaklaşık iki saat süren oturumda, Donald Trump yönetiminden yetkililer ABD’ye yönelik küresel tehditleri ele aldı. Oturum, Şubat sonunda başlayan savaşın ardından yapılan ilk kamuya açık istihbarat brifingi oldu.
Gabbard, İran’ın lider kadrosu ve askeri kapasitesine yönelik saldırıların etkili olduğunu belirtirken, ABD’nin Hürmüz Boğazı’nda yaşanabilecek gerilimleri önceden öngördüğünü ifade etti. Ancak İran’ın ABD için “yakın tehdit” olup olmadığı sorularını yanıtsız bırakarak, bu değerlendirmeyi yapma yetkisinin yalnızca başkana ait olduğunu vurguladı.
Öte yandan CIA Direktörü John Ratcliffe, İran’ın uzun süredir ABD için tehdit oluşturduğunu ve mevcut durumda da acil risk teşkil ettiğini savundu. Gabbard ise ABD ve İsrail saldırılarının İran’ın askeri kapasitesini büyük ölçüde yok ettiğini, nükleer altyapısının ciddi zarar gördüğünü ve Tahran’ın yükümlülüklerine uymayı sürdürmediğini dile getirdi.
Haziran 2025’te 12 gün süren ABD-İsrail saldırılarının İran’ın nükleer programını hedef aldığı belirtilirken, Kongre üyeleri istihbaratın bu süreçteki rolünü ve karar alma mekanizmasını sorgulamayı sürdürüyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































