İnşaat kazısında Roma dönemine ait villa kalıntısı bulundu


Hatay’ın Defne ilçesi Sümerler Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın yerine yapılacak inşaatın temel kazısında Roma dönemine ait bir villanın duvar kalıntıları ve geometrik desenli taban mozaiği bulundu. Koruma altına alınan inşaat alanında kurtarma kazıları başlatıldı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı habere göre, Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, Roma İmparatorluğu döneminde adı Antiochia olan kentte o döneme ait çok sayıda eserin izlerine rastlandığını belirtti. Ersoy, kalıntıların bulunduğu alanda bir arkeolog, sanat tarihçisi ve 11 işçiyle kurtarma kazısının devam ettiğini söyledi.

‘ESERLERİN TAŞINIP TAŞINMAYACAĞINA KARAR VERİLECEK’

Kazı çalışmalarında, villa duvar kalıntılarının ve taban mozaiğinin bir kısmının zarar gördüğünü tespit ettiklerini belirten Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

“Roma dönemine ait bir villanın taban mozaikleri ve duvar kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kalıntılardan ve küçük buluntulardan yola çıkarak buranın 2. ve 5. yüzyıla kadar yerleşim gördüğünü saptadık. Antiochia, Asi Nehri ile Habib-i Neccar Dağları arasında kalan geniş bir alanda yerleşim görmüş. Roma İmparatorluk çağında, Roma ve Konstantinopolis’ten sonra üçüncü büyük kenttir. Yayılım sahası çok geniş. Antiochia’nın Halep kapısından başlayan yolu Defne kapısına kadar ilerliyor ve yol boyunca da yerleşim görüyor. Burası da o döneme ait bir villa ve kalıntılarıdır.

Önümüzdeki günlerde tarihi kalıntıların bulunduğu alanın devam edip etmediğini tespit etmek için yandaki parselde bir sondaj açacağız ve koruma kuruluna konuyu sunacağız. Daha sonra eserlerin taşınıp taşınmayacağına karar verilecek.” 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Sonraki

Son Haberler