Binlerce kişi, Newroz alanlarına akın etti: ‘Savaşa karşı barış ve kardeşlik’

Her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul’un çeşitli yerlerinden rengarenk şallar, bayraklar ve dövizlerle miting alanına gelen binlerce yurttaş, “Şimdi kazanma zamanı” dedi.

Newroz’da Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) başta olmak üzere çok sayıda sendikadan işçiler, alevi örgütleri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü alandaki yerini aldı.

‘ENGELLERİ AŞACAĞIZ’

Sendika.org’un aktardığına göre mitingde ilk sözü alan Tertip Komitesi Başkanı Atilla Özdoğan, komite adına Newroz’u kutladı. HDP İstanbul İl Eş Başkanları Ferhat Encü ve İlknur Birol yaptıkları konuşmalarla yoğunlaşan baskılara dikkat çekti. “Bu ülke kadını ile genci ile emekçisi ile Türk’ü ile Kürt’ü ile adım adım yeniden kurulacak. Hangi engeli koyarsanız aşıp geleceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından heyet, barış anneleri ile birlikte Newroz ateşini yaktı.

‘OMUZ OMUZA MÜCADELE ZAMANI’

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Platformu adına ortak basın açıklamasını Nevruz Tuğçe Özçelik okudu.

Özçelik’in okuduğu metinin satır başları şu şekilde:

 “Emperyalizm ve faşizm en kanlı elbisesiyle ülkemizin ve bölgemizin üzerinde dolaşmaktadır. 30 yıl önce güneyimizden başlattıkları; Irak, Suriye, Yemen, Libya’ya yayarak sürdürdükleri savaşın bugün de Ukrayna’dan başlattılar. Bizler, bölge ve dünya halklarına sömürü, zulüm, ölüm ve göçlerden başka bir şey getirmeyen bu emperyalist sömürgecilik ve hegemonya savaşlarını ve işgalleri reddediyoruz.

Alevilerin ve Kürt halkının kimliğinin, kültürünün inkarına dayanan; Kürtlerin anadillerini asimile etmeye çalışan, siyasal haklarını tanımayan devlet politikalarını ve Kürt Halkının siyasal temsilcilerine dayatılan tecrit, hapsetme ve yok etme politikalarını reddediyoruz.

İşçilerin, ağır koşullarda, açlık sınırındaki ücretlerle çalıştırılmalarını, ağır bir yoksulluk ve sömürüye maruz bırakılmalarını; işten atılmalarını, sendikal haklarının gasp edilmesini reddediyoruz.

Derelerin, tarım alanlarının, ormanların, zeytinliklerin kısaca doğanın ve kentlerin sermayenin yağmasına kurban edilmesini reddediyoruz.

Gençlerin geleceğini yok eden, eğitimi ticarileştirirken, din eğitimini 4 yaşa kadar indirmeyi hedefleyen, okulları tarikatların faaliyet alanı haline getiren uygulamaları reddediyoruz.

Kadınların ve LGBTİ+ların yaşam haklarına saldıran, şiddeti ve eşitsizliği yasallaştırmaya çalışan erkek egemen politikaları reddediyoruz.

Newroz ezilen halkların özlemini duyduğu barışı, kardeşliği, eşitliği kazanmanın mücadelesidir. Savaşa karşı barış, AKP-MHP faşizmine karşı özgürlük, yoksullaştırmaya karşı iş ve ekmek için mücadeleye çağırıyoruz. Şimdi omuz omuza mücadele zamanı, şimdi kazanma zamanı.”

VAN

Diyarbakır’da yarın (21 Mart) yapılacak büyük Newroz öncesinde İstanbul, Van, Hakkari, Antep, Urfa, Batman, İzmir, Antalya, Adana, Silopi, Doğubayazıt ve Silvan başta olmak üzere 36 noktada Newroz ateşi yakıldı.

Mezopatamya Ajansı’nın aktardığına göre; Van Newroz’na soğuk havaya ve kar yağışına rağmen 10 binlerce kişi katıldı.

Konuşmanın ardından Koma Pel sahne aldı ve halk soğuk havaya rağmen yeniden halaylar çekti.

İZMİR

İzmir’de Newroz Gündoğdu Meydanı’nda kutlanıyor. Siyasi parti ve sendikalar, açtıkları pankart ve dövizlerle kortej halinde meydana giriş yaptı. Kadınlar, HDP İzmir il binasına yönelik gerçekleştirilen saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşıdı.

HAKKARİ

Hakkari’de Newroz ateşi Sümbül Dağı eteklerinde yakıldı. Kutlamanın yapıldığı alan HDP bayraklarıyla süslenirken, “HDP halktır susturulamaz”, “Semra Güzel halkın iradesidir”, “Susma, suça ortak olma, hasta tutsaklara özgürlük” ve  “Şimdi gençlik zamanı” yazılı pankartlar asıldı.

ADANA

Adana’daki kutlamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış Anneleri Meclisi, Emek Partisi (EMEP), Halkevi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) temsilcileri, HDP Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Kemal Peköz, Sırrı Sakık katıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Sonraki

Son Haberler