Turizm işçilerinin çalışma ve tatil günlerini ilgilendiren değişiklik TBMM’de onaylandıktan sonra dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişikliğe göre turizm emekçileri 10 gün kesintisiz çalıştırılabilecek.
Peki bu pratikte ne anlama geliyor?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgesi almış konaklama tesislerinde çalışan işçiler, mevcut İş Kanunu’nda yer alan “6 gün çalışma + 1 gün tatil” (6+1) kuralı yerine, “10 gün çalışma + 1 gün tatil” (10+1) sistemine tabi olacak. Yani, işçiler 10 gün kesintisiz çalıştıktan sonra 11. günde haftalık tatil yapabilecek.
Bu düzenleme kapsamında, işçilerin 10 günlük çalışma süresi içinde veya haftalık tatil gününde çalışmaları halinde, bu süreler fazla mesai olarak değerlendirilmeyecek ve ek ücret ödenmeyecek. Özetle işçilerin bazı aylar 4 bazı aylar 5 gün olan haftalık tatili 3 güne düşürülüyor ama fazla mesai ödenmiyor!
Ancak, işçinin yazılı onayı ile bu sistem uygulanabiliyor ve işçiler 30 gün önceden yazılı bildirimle bu onayı geri çekebiliyor. Eleştiriler, bu düzenlemenin işçilerin dinlenme hakkını kısıtladığı ve fazla mesai ücretlerinden mahrum bıraktığı yönünde yoğunlaşmış durumda. Ayrıca düzenleme Anayasa ile güvence altına alınan dinlenme hakkının yok edilmesi olarak yorumlanıyor.
Karara turizm emekçilerinden ve muhalefetten tepkiler var. Türk-İş’e bağlı Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (TOLEYİS) Genel Başkanı Cemail Bakındı, “Bu, bir kölelik düzenidir. Sayın Bakanın isteğine göre yapılan sınıf karşıtı bir düzenlemedir. 10 gün dinlenmeden nasıl çalışılacak?” diyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***