Fransa’dan yapılan uçuşların maliyeti önümüzdeki ay hükümetin biletler üzerindeki “dayanışma vergisini” iki katından fazla arttırmasıyla yükselecek.
Düzenleme, Başbakan François Bayrou’nun Fransa’nın giderek büyüyen bütçe açığını azaltmayı amaçlayan 2025 bütçe tasarısının bir parçası olarak yürürlüğe giriyor.
Fransız hükümeti zamların ekolojik ve mali gerekçelerle adil olduğunu söylese de karara karşı olanlar bunun Fransa’nın rekabet becerilerine darbe vuracağını söylüyor.
The Guardian’ın aktardığına göre, havayollarının vergi artışının maliyetini yolculara yansıtması bekleniyor. Air France buna rağmen kararın şirkete 100 milyon avroya mal olacağını belirtiyor.
Ucuz havayolu şirketi Ryanair ise Fransa’daki havaalanlarına ve havaalanlarından yapılan uçuşları azaltmakla tehdit etti.
Fransa veya Avrupa içinde ekonomi sınıfı kısa mesafeli bir uçuşun vergisi, Fransa’dan kalkan uçuşlarda 2.,63 avrodan 7,40 avroya yükselecek. Ekonomi sınıfı orta mesafeli bir uçuşun ücreti 15 avroya, uzun mesafeli -5 bin 500 km’den fazla- uçuşların ücreti ise 40 avroya yükselecek.
Business ve birinci sınıf biletlerden alınan vergi de kısa mesafeli uçuşlar için 30 avro, orta mesafeli uçuşlar için 80 avro ve uzun mesafeli uçuşlar için 120 avroya yükseliyor. Özel jetlerin ücretleri ise 220 ila 2 bin 100 avro arasında artacak.
Korsika ve Fransa’nın denizaşırı bölgelerine yapılan uçuşlar vergi artışlarından muaf tutuluyor.
Uluslararası yardım programlarını finanse etmek üzere 2006 yılında uygulamaya konulan ve eski cumhurbaşkanına atfen Chirac vergisi olarak da adlandırılan yeni “havayolu bileti dayanışma vergisi” oranlarından elde edilen gelirin iki kattan fazla artarak yılda yaklaşık 1 milyar Avroya ulaşması bekleniyor.
Kamu hesaplarından sorumlu bakan Amélie de Montchalin şunları söyledi: “Bu mali ve ekolojik adaletin bir ölçüsüdür. En yüksek gelire sahip nüfusun yüzde yirmisi hava yolculuğuna harcanan paranın yarısından fazlasından sorumlu.”
Air France-KLM’nin genel müdürü Benjamin Smith, geçtiğimiz ay Le Parisien’e verdiği demeçte vergi artışının “sorumsuzca” olduğunu söyledi ve bunu “Fransa’ya erişim vergisi” olarak tanımladı.
Smith, “Fransa, Avrupa’da hava taşımacılığının en ağır vergilendirildiği ülkedir. Son 20 yıldır her yıl pazarın yüzde 1-2’sini yabancı havayollarına kaptırıyoruz. Hava yolculuğumuzun sağladığı faydayı başka ülkelere kaydırma riski var.” demişti.
Ryanair’in CEO’su Michael O’Leary, verginin arttırılması halinde havayolu şirketinin Fransa’daki uçuşlarını azaltacağı tehdidinde bulundu.
Geçen hafta düzenlenen bir basın toplantısında O’Leary şunları söyledi: “Fransa akıntıya karşı kürek çekiyor. Avrupa, hava yolu ücretlerini aşırı vergilendirerek daha verimli ya da daha rekabetçi hale gelmeyecektir.”
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***