CUMALİ ÖNAL | HABER ANALİZ
Muhalifler dün gece başkent Şam’ı da ele geçirerek 10 gün gibi kısa bir sürede Ortadoğu’nun en kanlı rejimlerinden Esed diktasına son verdi. Suriye’nin tüm kentleri ve yurt dışına çıkmak zorunda kalan Suriyeliler, 54 yıllık Esad rejiminin çöküşünü kutluyor.
Suriye dün gece tarihi bir ana tanıklık etti. 40 yıllık Esad Ailesi diktası hiçbir direniş göstermeden çöktü. Muhalifler 10 gün gibi kısa bir sürede ülkenin tamamına hakim oldu. Beşar Esed apar topar başkent Şam’dan kaçtı.
27 Kasım’da Halep’in ele geçirilmesiyle başlayan muhaliflerin ilerleyişi, Hama’da Rus ve İran güçlerinin yardımıyla durdurulmaya çalışıldı. Ancak zayıf direnişi kısa sürede aşan muhalifler stratejik Humus kentine dayandı. Dün Humus’a giren muhaliflerin Şam’da büyük bir savaşa tutuşacakları tahmin ediliyordu.
Sürekli geri çekilen Esed güçlerinin Şam’ın merkezinde güçlü bir direniş hattı oluşturmaya çalıştığı, Esed’ın da bu güçlerin başında olduğu yönünde haberler servis ediliyordu. Ancak ne beklenen direniş yaşandı, ne de yıllarca halkına zulmeden, yüzbinlerce insanı köylerini ve evlerini bombalayarak öldüren Esed Şam’daydı.
Esad’ın askerleri kıyafetlerini çıkararak siviller arasına karıştı
Gece yarısından itibaren Şam sokaklarında muhaliflerin görüntüleri sosyal medyada servis edilmeye başlandı. Zaman geçtikçe asker kıyafetlerini çıkararak siviller arasına karışan Esad askerlerine şahitlik ettik.
Sabaha doğru da Şam’ın tamamen muhaliflerin eline geçtiği, Esed rejiminden, askerlerinden, kudretli militanlarından, Hizbullah’tan, İran’dan ve hatta Rusya’dan hiçbir eser kalmadığı görüldü.
Neredeyse ciddi hiçbir bir çatışma ve yıkım yaşanmadan ülkeyi tamamen ele geçiren Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalifler, resmi kurumların çökmemesi için Esed dönemi Başbakanı Muhammed Gazi el Celali’nin görevini resmi olarak devredinceye kadar koltuğunu koruyacağını açıkladı.
Gelişmeleri yıllarca Esad rejiminin sözcülüğünü yapan Suriye televizyonun da an be an vermesi de dikkat çekti. Esed rejiminin resmen çöktüğünün ilan edilmesiyle birlikte Suriye genelinde ve yurt dışında yaşayan Suriyeliler arasında büyük kutlamalar yaşanmaya başlandı.
Her yerde heykeller yıkılıyor
Esad ailesinin yaşadığı sarayların bazılarında küçük çaplı yağmalamalar yaşanırken, Lazkiye’den Hama’ya, Kuneytra’dan Şam’a neredeyse her köşe başına dikilen Beşar Esed ve baba Hafız Esed heykelleri birbir yıkılmaya başlandı.
Yıllarca Esed rejiminin en büyük hamisi olan İran’ın Şam’daki büyükelçiliğinin de yağmalanması dikkat çekti. HTŞ liderliğinde başarıya ulaşan muhaliflerin Rus üslerinin de bulunduğu Alevi yoğunluklu Lazkiye ve Tartus’ta da kontrolü tam olarak sağladıktan sonra yönetimi resmen devralmaları bekleniyor.
Rus üslerinin durumu ise şu ana kadar net değil. Rusya’nın üsler konusunda muhaliflerlerle pazarlık yaptığı ve kısa sürede bu üsleri terkedeceği yönünde haberler bulunuyor. Lazkiye ve Tartus’taki üsler, Rusya’nın Ortadoğu ve Afrika’daki gözü kulağı durumundaydı.
Suriye halkı 13 yıldır kabusu yaşıyor!
2010 sonunda Tunus’ta başlayan Arap Baharı’nın kısa sürede sıçradığı Suriye’de rejim, ilk başlarda büyük bir yenilgi yaşamış, ancak Rusya, İran ve başta Hizbullah olmak üzere İran’ın Şii vekillerinin sahaya inmesiyle muhalifler kısa sürede yenilgiye uğratılmıştı. Esed rejiminin son 13 yılında yüzbinlerce sivil öldürülürken, binlerce kişi hapishanelerde işkence gördü, milyonlarca insan ise evlerini ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldı.
Suriye’de çok kısa sürede yaşanan rejim değişikliğinin başarıya mı ulaşacağı, yoksa devrim yaşanan diğer Ortadoğu ülkelerindeki gibi kaos ve yıkım mı getireceği muhalifler kadar, Suriye üzerinde etkin olmak isteyen bölgesel ve küresel güçlerin izleyeceği politikayla yakından ilgili…
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***