Suriye’deki son durumu aktarmaya devam eden Pros&Cons Güvenlik ve Risk Analizi Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serhat Erkmen, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu, yeni adıyla Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Tel Rıfat’ı ele geçirmesinden sonra Kürtlerin elinde bulunduğu Menbiç’e doğru yöneldiğini belirtti. YPG’nin Menbiç’te savaşa hazırlandığını duyuran Erkmen, “Menbiç civarında 2 gündür ciddi bir hareketlilik var. Büyük çaplı bir operasyon beklentisi oluşmaya başladı. YPG, Aynülarap ve Menbiç’e militan yığmaya başladı” dedi.
Erkmen, Halep’te kontrolü sağlayan radikal cihatçı örgüt HTŞ ile ÖSO arasında anlaşmazlık yaşandığına da dikkat çekerek, “HTŞ ve SMO çekişmesi başladı. HTŞ, SMO’yu Halep’in organize sanayi bölgesinde yağma yapıldığı gerekçesiyle çıkardı. Olaydan sonra 2-3 tutuklama oldu. Not alın: HTŞ, SMO’yu Halep’te barındırmayacak” yorumunu yaptı.
Serhat Erkmen’e göre Suriye’de son durum şöyle:
“1. Doğrudan güçlü çatışmaların sürdüğü tek yer Hama. 2 gündür HTŞ Hama’yı cepheden zorluyordu. Olmayınca şehri kuşatmak için kanatlara yöneldi. Hama merkezin doğu ve batısındaki kritik yerlerin çoğu HTŞ’ye geçti. HTŞ bu baskıyı sürdürebilirse birkaç güne Hama merkeze girebilir.
2. HTŞ Hama’nın k.batısına doğru ilerliyor. Gab düzlüğü denilen bu bölge stratejik açıdan önemli. En kritik yerler henüz ele geçmedi. Fakat Gab düzlüğünün arkası Esad Yönetimi’nin kalbine gidiyor.
3. HTŞ’nin elindeki son köy ile Esad ailesinin memleketi Kardaha arası kuş uçuşu 25 km. Fakat bölge çok dağlık. Öyle düz yol filan yok. Suriye’deki en büyük Rus üssü olan Humeim’e mesafe ise 36 km. Ruslar tamamen alarma geçti.3.
4. SO ve Rus uçakları artık daha aktif. Cephe hattında sürekli bombardıman var. Rusya, Hama cephesini Akdeniz’deki gemilerinden de vurdu. Bu hava akınları HTŞ’nin işini zorlaştırsa da durduramıyor, sadece yavaşlattı.
5. SMO, Halep’in doğusundan Menbiç’e kayıyor. Menbiç civarında 2 gündür ciddi bir hareketlilik var. Büyük çaplı bir operasyon beklentisi oluşmaya başladı. Bazı kaynaklarda operasyon başladığı ileri sürülse de doğru değil.
6. YPG Menbiçte savaşa hazırlanıyor. Aynülarap ve Menbiçe militan yığmaya başladı. Ayrıca Menbiçin kuşatmaya girmemesi için SO’nun bulunduğu yerlere girdi. İleri uçta Meskene’ye ulaştı. SMO ile YPG Menbiçin güneyinde çatışıyor. Olası bir operasyonda buradan SMOya saldırılar gelir
Günaydın, uzun bir analiz yazmak için 2 gün ara verdikten sonra seriye devam ediyorum. Çok fazla detay var; detaylarda boğmak yerine sadece önemli eğilimler üzerine notlar aktaracağım.
— Serhat ERKMEN (@SerhatErkmen) December 5, 2024
7. Deyrizor cephesi göreli sakin. Dün Irak’tan gelen Şii milis grupları ABD vurdu. Sonra YPG Fırat’ın doğusunda kalan birkaç köyü aldı ancak tutamadı. Burada çatışmadan ziyade hazırlık var.
8. ABD’nin Haseke’ye gelen kargo uçakları fazla mesai yapıyor. Neredeyse hergün uçak iniyor. YPG iki cepheli savaşa hazırlanıyor. Menbiç’te savunma, Deyrizor’da saldırı. SO’nun Rusya’dan hava desteği varsa YPG’nin de koalisyondan hava desteği var
9. Irak’ta Haşdi Şabi sürekli adam topluyor. Kendi aralarında hala fikir ayrılıkları var. Ketaib Hibz/Nucebba/Bedr yola çıktı. Diğerleri belli değil. 1-2 gün içinde Irak’ta toplanan milis grupları büyük geçişlere başlar. O zaman burası yine karışır.
10. Irak-Suriye sınırından HŞ parça parça giriş yapıyor. Bunların çoğu doğrudan Hama cephesine gidiyor. 2 günde 500 civarında takviye geldiği söyleniyor. Bölgeyi bilmeyen çatışma motivasyonu düşük milisleri sahaya sürmek ne kadar akıllıca? İşe yaramıyor, yaramaz.
11. Galiba İran’ın milis gönderme stratejisi bu sefer yeterli kalmayacak. Sonunda doğrudan kendisi savaşa dahil olabilir mi? Göreceğiz
12. Diplomatik yük İran’ın üzerinde. İran Dışişleri Bakanı Şam ve Ankara turunu tamamladı. Moskova ile uzaktan görüştü. İran, Tr/İr/Rusya’nın Doha Forumu’nda Astana Formatı’nda bir araya geleceğini ilan etti. Bakalım başka kimler gelecek??? Toplantı 7-8 Aralıkta
13. Pentagon HTŞye El Kaide uzantısı dedi.Dün Culaninin Kriz Grubu’na HTŞ’nin kendisini feshedebileceğini söylediği ileri sürüldü. HTŞ BMnin terör örgütü listesindeyken kimse onunla açıktan ilişki kuramıyor. O zaman eski yöneticiler örgüte yeni bir isim bulur. Tanıdık geliyor mu?
14. Halep kalesi turistik açıdan son dönemin en yoğun günlerini yaşıyor. Gazeteci ve televizyoncuların uğrak alanı olmasının yanısıra Culani de bugün oraya gitti.
15. HTŞ Halep’e özel kabine oluşturdu. Hizmetlerde aksama yok. Elektrik kesintisi yok gibi. Su verilmeye devam ediyor. İnternet ve telefonlarda sorun yok. Ekmek ve temel gıda sıkıntısı çekilmiyor. Şu ana kadar Halep’i yönetebilirim mesajı verdi.
16. HTŞ ve SMO çekişmesi başladı. HTŞ, SMO’yu Halep’in organize sanayi bölgesinde yağma yapıldığı gerekçesiyle çıkardı. Olaydan sonra 2-3 tutuklama oldu. Not alın: HTŞ, SMO’yu Halep’te barındırmayacak.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***