Türkiye’den İHH’nın başını çektiği, 12 ülkeden STK ve yardım kuruluşları tarafından Gazze’ye yardım ulaştırma amacıyla oluşturulan Özgürlük Filosu’ndaki gemilerden ikisinin bayrak ülkesi olan Gine Bissau, gemilerden bayrağını son dakika kararıyla çekti.
Filo, aktivistleri taşıyacak üç yolcu gemisi ile yardım malzemelerinin olduğu bir yük gemisi olmak üzere toplam dört gemiden oluşuyor. Diğer iki geminin bayrak ülkesi ise, Okyanusya’nın batısında sekiz ana ada ile 300 civarında küçük adadan oluşan Palau.
ABD idaresindeki BM Pasifik Vesayeti rejiminden 1994’te çıkarak bağımsız bir devlet haline gelen Palau’nun, o tarihten bu yana İsrail’le yakın ilişkileri bulunuyor.
Palau, 7 Ekim’den bu yana devam eden süreçte de, BM oylamalarında İsrail’e yakın, Filistinlilerin aleyhine bir tutum sergiledi.
12 ülkenin kabul ettiği ateşkes çağrısına çekimser kaldı
27 Ekim 2023 tarihinde İsrail’in Gazze’ye bombardımanı devam ederken BM Genel Kurulu’nda yapılan, İsrail’in red oyu verdiği ateşkes çağrısı önergesine, Palau çekimser kalmıştı.
Karar, 45 çekimser ve 14 hayır oyuna karşı 120 oyla kabul edildi.
“Acil insani ateşkes”e de çekimser
Palau, 13 Aralık 2023’teki BM Genel Kurulu’nda 153 ülkenin evet, ABD ve İsrail’in aralarında olduğu 10 ülkenin hayır dediği “acil insani ateşkes” karar tasarısında d,a çekimser kalan 23 ülke arasındaydı.
Filistinlilere yardım ajansına da destek vermedi
Palau, Aralık ayında BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) faaliyetlerine ilişkin karara 165 ülke destek verirken, çekimser kalan 6 ülke arasında yer almıştı.
Palau ile birlikte Kamerun, Guatemala, Kiribati, Papua Yeni Gine ve Vanuatu çekimser kalırken; ABD, Kanada, İsrail ve Mikronezya olmak üzere 4 ülke de ret oyu vermişti.
2012’de Filistin’in gözlemci devlet statüsüne karşı çıktı
Palau, aynı zamanda 2012 yılında da, Filistin’in üye olmayan gözlemci devlet statüsü başvurusuna hayır oyu kullanan 9 ülke arasındaydı.
138 ülkenin evet dediği, 41 ülkenin çekimser kaldığı oylama sonucunda Filistin gözlemci devlet statüsünü kazanmıştı. Başvurunun reddi yönünde oy kullanan, Palau dışındaki ülkeler İsrail, ABD, Kanada, Çekya, Panama, Marshall Adaları, Mikronezya ve Nauru idi.
Kudüs’te elçilik açılmaması çağrısına, ABD ve İsrail ile karşı çıkan 9 ülkeden biriydi
2017’de ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ettiğini açıklamasının ardından, BM Genel Kurulu’nda üye devletlere “Kudüs’te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma” çağrısı yapan karar tasarısı, 128 oyla kabul edilmişti. ABD ve İsrail ile birlikte tasarıya ret oyu veren 9 ülkeden biri Palau idi.
Palau’dan Netanyahu’ya Hamas mektubu: “İsrail’le dayanışma içindeyiz”
Palau Cumhurbaşkanı Surangel S. Whipps, 7 Ekim saldırısının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya mektup gönderdi.
Whipps, Netanyahu’ya mektubunda “Cumhuriyetimiz ve halkımız İsrail ile dayanışma içindedir” diye yazdı.
Surangel S. Whipps
Netanyahu: “Sarsılmaz desteğiniz için minnettarız”
Netanyahu, 21 Eylül’deki BM Genel Kurulu sırasında, Palau Cumhurbaşkanı Whipps’in de aralarında olduğu liderlerle bir araya geldi.
Netanyahu ile Pasifik liderleri. En sağda, Palau Cumhurbaşkanı Whipps.
Netanyahu, liderlerle biraraya geldiği fotoğrafı X hesabından “İsrail’e olan sarsılmaz desteğiniz için minnettarız” mesajıyla paylaştı.
İsrail, Palau’nun bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden
BM oylamalarında İsrail lehine tutum alan Palau’nun 1994’teki bağımsızlığını, Pasifik bölgesi dışında tanıyan ilk ülke İsrail oldu. İsrail, Palau’nun BM üyeliğini destekledi ve ülkeye ekonomik yardımlarda bulundu.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Palau’ya balıkçılık ve tarım uzmanları gönderdi. 340 adadan oluşan Palau’nun en kalabalık adası Koror’da İsrail’in fahri konsolosluğu bulunuyor.
Palau, kendisi gibi Okyanusya’da ada ülkeleri olan Marshall Adaları ve Mikronezya ile birlikte, BM oylamalarında İsrail’le birlikte hareket eden ülkelerin başında geliyor.
2022’de Palau’nun Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Ilana Seid, Palau’nun ilk İsrail büyükelçisi olarak kabul edildi.
Ilana Seid, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***