Suudi Arabistan, Katar’a yönelik 4 Arap ülkesinin uyguladığı ambargonun kalkması konusunda iyimser olduğunu açıkladı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, İtalya Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Siyasi Çalışmalar Enstitüsü (ISPI) tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen MED Akdeniz Diyalog Forumu’nda, Katar’a yönelik ambargonun sonlandırılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Faysal bin Ferhan Al Suud, “Son birkaç gün içinde önemli ilerlemeler sağladık. Bu ilerlemenin, nihai anlaşmayla sonuçlanmasını umut ediyoruz. Ben anlaşmayı sonuçlandırma ve herkesi tatmin edici bir çözüm bulunması konusunda iyimser olduğumu söyleyebilirim.” dedi.
Arabulucu Kuveyt: Verimli görüşmeler sürüyor
Kuveyt ise , Körfez krizinin çözümü için 3 yıldan uzun süredir gösterilen çabaların parçası olarak son dönemde “verimli görüşmeler” olduğunu duyurdu.
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ise yaptığı açıklamada, “Kardeş Kuveyt’e krizin başlangıcından beri yaptığı ara buluculuk için teşekkür ediyoruz. Bu bağlamda ABD’nin gösterdiği çabaları da takdir ediyoruz.” dedi.
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Körfez ve bölge halkının çıkarları ve güvenliğinin öncelikleri olduğunu belirtti.
Kuveyt’in açıklaması
Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır es-Sabah yaptığı yazılı açıklamada, “Son dönemde bütün tarafların, Körfez ve Arap dayanışmasını, istikrarı, ülkeleri arasında kalıcı dayanışma arzularını ve halkları için iyi olanı gerçekleştirecek nihai bir anlaşmaya varma konusunda isteklerini ortaya koydukları verimli görüşmeler gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.
Sabah, Körfez krizini çözmek için gösterilen bu çabalara vefat eden Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el Cabir es-Sabah’ın öncülük ettiğini, şu anda ise öncülüğün mevcut Emir Şeyh Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile ABD Başkanı Donald Trump tarafından sürdürüldüğünü belirtti.
Bakan Sabah, açıklamasında, “ABD Başkanı Donald Trump’ın Başdanışmanı Jared Kushner’i bu konuda son zamanlarda yaptığı değerli çabalardan dolayı takdir ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017’de “terör gruplarını desteklediği” suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş, bu ülkeye ekonomik abluka uygulamaya başlamıştı. Bu durum, Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Kuveyt, Körfez krizinin tarafları arasında ara buluculuk için çaba sarf etse de henüz ilişkilerde normalleşme konusunda bir sonuç elde edilemedi.