Ana faaliyet konusu olan dağıtım işini davet usulü ile 725,1 milyon TL ödeyerek özel bir şirkete devreden PTT’nin, firmanın, sözleşmeyi başka bir şirkete devretme talebini de koşulsuz şartsız kabul ettiği ortaya çıktı.
PTT’deki liyakatsiz yönetimin neden olduğu acı tablo, Sayıştay raporlarına yansıdı. Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre kurumun 2022 yılı mali hesaplarını mercek altına alan Sayıştay denetçileri, çok sayıda usulsüz uygulamayı açığa çıkardı.
Sayıştay’ın incelemelerin ardından hazırlanan denetim raporunda, ihalelerdeki usulsüzlükler de ayrıntılı olarak aktarıldı. PTT, ana faaliyet alanındaki dağıtım işini davet usulü ihale ile 2 Haziran 2022 tarihinde özel bir şirkete verdi. Şirket ile PTT arasında 725 milyon 152 bin 452 TL’lik anlaşma yapıldı.
Sorgusuz sualsiz onay!
PTT ile yaptığı anlaşma kapsamında 2 Ağustos 2022 tarihinde işe başlaması beklenen şirket, “Türkiye’deki ekonomik konulardan kaynaklı değişiklikler.” gerekçesiyle sözleşmeyi devretmek istediğini belirten bir dilekçeyi PTT’ye gönderdi. PTT yönetimi ise 10 Ağustosta, koşulsuz şartsız sözleşme devrini onayladı. Onayın ardından sözleşme, 29 Ağustos’ta başka bir firmaya devredildi.
Türkiye’nin ekonomik şartları 2 ayda değişmediğine göre ihaleyi alan firmanın neden böyle bir devir yaptığı bilinmiyor. İhalenin devredildiği firmayla ya da hangi şartlarda devredildiğiyle ilgili de haberde bilgi yok. O firma ihaleye giremediği için ilk firma paravan olarak mı kullanıldı sorusu da cevapsız.
İhaleyi alan firma bu işi yapabilirdi!
Sayıştay denetçileri, dağıtım işinin PTT’nin ana faaliyetlerinden birinin olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Dağıtım işinin davet usulü ile yapılmasındaki en önemli gerekçenin yüklenicinin bu işi yapabilme kabiliyeti olduğu açıktır. Buna rağmen birinci bölge için yüklenicinin, sözleşmeyi devretmek için PTT’ye başvurması ve PTT’nin de koşulsuz şartsız bu devri kabul etmesi, davet usulü ile yapılan bu işin, davet gerekçesine aykırılık teşkil etmektedir.”
PTT’deki mevzuata aykırı ihaleler bununla da sınırlı kalmadı. Kurumun, personel çalıştırılmasına dayalı temizlik işini dahi davet usulü ile şirkete verdiği belirlendi. Sayıştay, “Kaynakların etkili ve verimli” kullanılması gerektiğinin altını çizerek PTT’yi uyardı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***