İletişim Başkanlığı anlaşmayı, “Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı” diye duyurarak, “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey” kurulması konusunda mutabakat sağlandığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE ziyaretinde Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan tarafından resmi törenle karşılandı. Türkiye adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın imzaladığı anlaşmaların ardından Erdoğan ile Al Nahyan basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Erdoğan, iki ülke arasında ortak mutabakat metni imzalandığını söyledi. Erdoğan açıklşamasında, “Türkiye-BAE Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Türkiye-BAE YDSK mekanizması Anlaşmanın iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. BAE ile yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz” dedi.
Erdoğan daha sonra Al Nahyan ile El Vatan Sarayı’nda baş başa görüştü. Görüşmeye dair kısa bir değerlendirme yapan Al Nahyan, “Gelişmekte olan tarihi ilişkilerimizin ne kadar önemli olduğuna huzurlarınızda vurgu yapmak istiyorum. Gelecek dönemde de ikili ilişkilerimizin çok daha iyi bir şekilde gelişeceğine olan inancım tamdır. BAE, Türkiye’yi özellikle ticaret, teknoloji, enerji, güvenlik ve gıda konusunda ana partner olarak kabul ediyor. Geçen yıl petrol dışı ticaret hacmimiz yüzde 40 gelişme kaydetti. Gelecek 5 yılda 40 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.
İletişim Başkanlığı, toplantı öncesi Erdoğan’ın Al Nahyan’a Togg hediye ettiğini bildirildirdi.
51 milyar dolarlık anlaşma
BAE’nin resmi haber ajansı ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye arasında yaklaşık 51 milyar dolar değerinde anlaşmalara imza atıldığını duyurdu. İletişim Başkanlığı ise anlaşmayı, “Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50.7 milyar dolardır” diyerek duyurdu. Buna göre, iki ülke arasında 14 yeni belge imzalandı. Anlaşma şöyle:
BAE ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına ilişkin bir anlaşma.
İki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması.
Medeni ve ticari konularda hukuki ve adli işbirliği anlaşması.
Cezai konularda karşılıklı adli yardım anlaşması.
Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu kurulmasına ilişkin ortak bildiri.
Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanlığı arasında dijital dönüşüm alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.
Türkiye Cumhuriyeti Sanayi Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BAE Yatırım Bakanlığı arasında enerji ve doğal kaynaklar projelerinin geliştirilmesi amacıyla Stratejik Ortaklık Çerçeve Anlaşması.
BAE Uzay Ajansı, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Uzay Ajansı arasında ticari amaçlı ortak fırlatma aracı kabiliyetlerinin geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı.
BAE Uluslararası Yatırımcılar Konseyi ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi arasında mutabakat zaptı.
BAE Tawazun Konseyi ile Türk Savunma Sanayii Ajansı arasında savunma sanayii alanında stratejik işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.
ADQ ile Türk Eximbank arasında ihracat kredisi finansmanı alanında mutabakat zaptı.
Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) ile Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerinin yeniden inşası amacıyla sukuk yatırımı yapılmasına ilişkin mutabakat zaptı.
Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arasında stratejik işbirliği anlaşması.
Abu Dabi Yatırım Ofisi ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi arasında bir mutabakat zaptı.
Sedat Peker için mi?
Türkiye ve BAE arasında imzalandığı açıklanan anlaşmalardan birinin de suçluların iadesi anlaşması olması akıllara Sedat Peker’i getirdi.
Halk TV’ye açıklama yapan, Sedat Peker’in avukatı Ersan Barkın şunları söyledi:
“Birleşik Emirlikleri ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması yoktu ancak bir BAE İnterpol’e üye devletlerden biriydi. Dolayısıyla bugüne kadar Sedat Peker’in hakkındaki kırmızı bültenin yerine getirilmemesi ve Türkiye’ye iade edilmemesinin tek nedeni iade anlaşmasının eksikliği değildi. Birleşik Arap Emirliklerinin ortaya koyduğu gerekliliklere Sedat Peker’in uygun davranması ve Arapların geleneğinde kendine sığınan bir kimsenin iadesinin örneğinin olmaması bugüne gelen süreci yarattı. BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa, BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı. Dolayısıyla sadece taraflar arasında suçluların iadesi anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in iade edileceğini göstermediği gibi, bugüne kadar bu anlaşmanın yokluğu da iade edilmeyeceğinin garantisi değildi. Dolayısıyla BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***