Fotoğrafçı Nick Ut, prestijli Pulitzer Ödülü’nün sahibi olmuştu (AP)
Vietnam’ın Güneydoğu bölgesindeki Tay Ninh eyaletinde yer alan Trang Bang kasabasında, 8 Temmuz 1972’de Güney Vietnam güçleri tarafından atılan napalm bombasından kaçan çocukların fotoğrafı, modern tarihin en çarpıcı karelerinden biri oldu.
“Savaşın Korkunçluğu” adıyla da bilinen fotoğraf, o dönem ABD merkezli haber ajansı Associated Press’te çalışan fotoğrafçı Nick Ut tarafından çekilmişti.
O sırada 21 yaşındaki Ut’un yakaladığı karede, 9 yaşındaki Phuc, vücudu yanmış ve çıplak şekilde koşarak napalm bombasından kaçarken görüntülenmişti.
Emekli fotoğrafçı, kareyi çektikten sonra Phuc’a yardım etmiş ve onu hastaneye götürerek tedavi görmesini ve saldırıdan kurtulmasını sağlamıştı.
ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN’e konuşan 59 yaşındaki Phuc, napalm bombası saldırısında yaşadığı anları hatırlayarak, “Başımı çevirdim ve uçakları gördüm, bombaların düştüğünü gördüm. Sonra bir anda her yeri alevler kapladı. Kıyafetlerim yandı. Hâlâ aklımdan geçenleri hatırlıyorum. Kendime ‘Aman Tanrım, yandım. Artık çirkin olacağım, herkes bana farklı bakacak’ demiştim. Çok korkmuştum” dedi.
Independent Türkçe’nin aktardığına göre Phuc, “Bunun üzerinden 50 yıl geçti. Artık savaş kurbanı olmadığım için çok minnettarım. Ben sağ kalanlardanım” ifadelerini kullandı.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta kaleme aldığı yazıdaysa Phuc, “O fotoğraf, insanlığın nasıl tarif edilemeyecek kadar korkunç bir kötülük yapabilme kapasitesine sahip olduğunu daima hatırlatacak bir kare olacak. Hâlâ barış, sevgi, umut ve bağışlayıcılığın her türlü silahtan güçlü olduğunu düşünüyorum” dedi.
Vietnam Savaşı, 1 Kasım 1955 ile 15 Mayıs 1975 tarihlerinde Kuzey Vietnam, Çin ve Sovyetler Birliği’yle ABD ve onun destekçisi antikomünist Güney Vietnam arasında yaşanmıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***