Euro’nun TL karşısındaki hızlı yükselişiyle artık Avrupa ülkelerine seyahat edebilecek kişi sayısında ciddi bir azalma oldu. Yol masrafları, konaklama, yem-içme giderleri sabit kalsa bile TL bazında yaşanan astronomik artış, mecburi seyahat edecekleri bile düşündürüyor.
Bu kötü duruma ek olarak, son dönemde Türkiye’den yapılan vize başvurularına, Avrupa ülkelerinin konsolosluklarından daha önce hiç olmadığı kadar ret yanıtı geliyor.
Dünya gazetesinden Barış Erkaya’nın haberine göre, Almanya, Fransa gibi konsoloslukların her birinden verilen ret yanıtlarının ardından diğer Schengen ülkelerine yapılan başvuruların da retle sonuçlanması, birçok Türkiye vatandaşını yıllarca Schengen başvurusu yapamayacak duruma getirebilir.
TÜRKİYE VATANDAŞLARININ REDDEDİLME ORANI 4.5 KATINA ÇIKTI
2015 yılından bu yana Türklerin Schengen başvurularına verilen ret oranı 4.5 katına çıkmış durumda. 2015’te yüzde 95.71 olan vize başvurusu kabul oranı yüzde 80.98’e inmiş durumda. Üstelik 2015’ten beri her yıl bir öncekinden daha düşük bir kabul gerçekleşmiş.
Tablo: Dünya gazetesi
VİZE İÇİN ÖDENEN ‘SERVET’
Bunun yanında ciddi bir servet kaybı da söz konusu. Vize başvurusu reddedilmiş Türkiye vatandaşlarının 2015’ten bu yana AB konsolosluklarına ödediği rakam (kısa süreli vize başvurusu ücreti olan 60-80 dolarlık ücretler baz alındığında) en az 26 milyon 313 bin 980 Euro. Yani bugünkü Euro kuruyla hesaplama yapılırsa 482 milyon TL. AB konsolosluklarına ödenen toplam para ise aynı dönem için en az 315 milyon 866 bin Euro. Yani onu da bugünkü kurla hesaplarsak 5.8 milyar TL’ye yakın.
‘GERİ DÖNMEZLER’ KORKUSU
Peki, vizeler genelde ne gibi gerekçelerle reddediliyor? Avrupa ülkeleri reddedilen vize başvurularıyla ilgili genelde sebep göstermiyor. Bu nedenle “Neden reddedildim” sorusunun yanıtını resmi yoldan almak pek mümkün değil.
Fakat edinilen bilgilere göre Schengen başvurusu ret sayısının hızla artmasının en önemli sebebi Avrupa ülkelerine giden Türkiye vatandaşlarının geri dönmediği veya dönmeyebileceği yönündeki endişeler.
Tablo: Dünya gazetesi
BİRDEN FAZLA VİZE REDDİ ALANLAR NE YAPMALI?
-Eğer vize başvurusunun reddedilmesinin mantıklı bir gerekçesi yoksa ilk ret aldığı konsolosluğa itiraz dilekçesi verin.
-İki ret yanıtından sonra kolay vize alındığını düşündüğünüz diğer AB ülkelerine başvuru yapmayın.
-İki ret yanıtından sonra ilk ret aldığınız ülkeye başvuru yapın.
-İlk ret yanıtı aldığınız ülkeye yeni başvurunuzda ikinci veya varsa üçüncü ret aldığınız.
-Başvurularınızı açıkça neden redde rağmen tekrar başvuru yaptığınızın gerekçesiyle yazın.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***