Cengiz-Limak-Kalyon girişiminin ihalesini kaybettiği, Bakan Cahit Turhan’ın koltuğuna mal olduğu iddia edilen, Çukurova Havalimanı projesi bu hafta yeniden ihaleye çıkılacak.
BOLD- Aniden görevini bırakan Cahit Turhan’ın yerine getirilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Çukurova Bölgesel Havalimanı projesi için altyapı yatırımlarının tamamlandığını, bu hafta havalimanı inşaatı için ihaleye çıkılacağını açıkladı.
HAZIRLIKLAR TAMAM
Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili üstyapı projelerini tamamladıklarını belirten Karaismailoğlu,”İlk aşamada, birinci etapta 8 milyon yolcuya hizmet edecek havalimanı terminali projelerini tamamladık. Devamında da 12 milyon yolcuya hizmet edebilecek kapasitede bir havalimanı projelendirdik. İnşallah önümüzdeki günlerde ihalesini yapıp bu yıl içerisinde inşaatına başlayıp en geç 2 yıl içerisinde de inşaatını tamamlama hedefi içerisindeyiz.” dedi.
YANDAŞLAR İHALEYİ KAYBETMİŞTİ
Çukurova Bölgesel Havalimanı üstyapı ihalesi, pandeminin Türkiye’de görülmeye başlandığı Mart ayının ortalarında yapılmıştı. İhaleye katılan 2 firmadan, hükumete yakınlığıyla bilinen, Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat ihaleyi kaybetti. Bunun üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevinden ayrıldı. Turhan’ın yerine, Bakan Yardımcısı Adil Karaismailoğlu getirildi.
CB’YE LAYIK OLACAĞIM DEDİ İHALEYİ İPTAL ETTİ
‘Cumhurbaşkanımıza layık olmaya çalışacağım’ diyerek göreve başlayan Karaismailoğlu 2 hafta sonra Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat’ın kaybettiği ihaleyi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin de tavsiyesiyle iptal etti.
Aynı zamanda 3. Havalimanı’nı işleten İGA’nın da yüzde 80’i bu 3 şirketin elinde. Dünya Bankası verilerine göre dünyada kamudan en çok ihale kazanan 5 müteahhitlik şirketinin 3’ünü yine bunlar oluşturuyor. Limak’ın başındaki Nihat Özdemir bir yandan Türkiye Futbol Federasyonu’nun da başındaki isim. Kalyon İnşaat ise iktidar medyasının en büyük grubu Sabah ve ATV’nin sahibi.
İhaleye giren diğer şirket ise Günbeton İnşaat ile Terminal Yapı’nın oluşturduğu ortak girişim grubu. Terminal Yapı’nın da tıpkı ihaledeki rakipleri gibi havalimanı yatırımları bulunuyor. Terminal Yapı, Taşyapı Grup ile birlikte kuruduğu T&T firmasıyla Kıbrıs’taki Ercan Havalimanı ihalesini kazanıyor. Öte yandan tartışmalı Çeşme-Alaçatı Havalimanı ihalesi de yine Terminal Yapı tarafından alınıyor. Ancak bu havalimanı ihalenin yapılmasının ardından 2,5 yıl geçmesine rağmen henüz bitmiş değil. Havalimanı şantiyesine dikilen tabelaya göre Haziran ayında havalimanının bitmesi gerekiyordu.
BÖLGEDE 2. HAVALİMANINA GEREK VAR MI?
Öte yandan, bölgenin tek havalimanı konumundaki Adana Şakirpaşa Havalimanının yıllık 5 milyon olan yolcu sayısı 5 yıldır artmıyor. Buna rağmen hükumetin bölgeye ikinci bir havalimanı yapmak istemesi de ayrı bir tartışma konusu.