Diyarbakır’da bulunan kültür ve sanat dernekleri ile sivil toplum örgütleri, kentin önemli yerlerinden biri olan Kırklar Dağı’na MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin adına hatıra ormanı oluşturulmasına karşı On Gözlü Köprü’nün girişinde açıklama yaptı.
Açıklamaya, Dicle Kültür ve Sanat Derneği, Amed Şehir Tiyatrosu, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, dengbêjler, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
‘KÜRT HALKI İÇİN SAYGISIZLIK VE HAKARET’
Kültür sanat çalışanlarından Suphi Orhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kırklar Dağı’nda Bahçeli adına oluşturulmak istenen ormanlık için 210 dönüm arazi sözü verildiğini aktararak, “Kürt halkı ve Kürdistan’da yaşayan halklar, yıllardır bu ve benzeri olaylarla yüz yüzedir. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kültür kırım politikaları aralıksız sürdürülmüş, bu durum bugün de böylesi bir örnekle somut olarak kamuoyunun gözü önündedir” dedi.
Devlet Bahçeli’nin Kürt halkına düşmanlık yapan bir isim olduğunu söyleyen Orhan, “Diyarbakır’da bir yere ismini vermek Kürt halkı için saygısızlıktır ve büyük bir hakarettir. Bu tarihin kendisine de bir saygısızlıktır. İktidar ve devlet kurumlarının Kürt halkının bilinci ve hafızasıyla bu kadar oynamalarının sebebi de bu halkın direniş gerçekliğini bilmemeleridir. Dolayısıyla faşizmin geldiği düzey artık tarihi yerlerin ismine bile tahammüllerinin kalmadığını göstermektedir. Kürt halkını kültürel bilinçlerinden koparmak için birey isimlerinden tutun köy ve kentlerin, sokak ve caddelerin, vadi ve ırmakların, dağ isimlerine kadar, hatta iş yeri isimlerini değiştirmeye kadar götürmüştür” şeklinde konuştu.
‘BU HALKIN KÜLTÜR VE TARİHİNE SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN GÖREVİ’
“Bugün de bu topluma karşı yapılan en büyük saygısızlık, bu toplumun yeminli düşmanı olan birisinin adına bir ormanlık alan oluşturmaktır” diyen Orhan, Bahçeli adıyla “Önce sizi kültürel ve tarihi açıdan sonra da her açıdan yok edeceğiz, size ait hiçbir şeyi bırakmayacağız” mesajı verilmek istendiğini kaydetti.
Orhan, şunları söyledi: “Kürt halkı hiçbir şekil bu faşist kararları tanımayacak ve boyun eğmeyecektir. Nasıl ki tarihinde soykırım politikalarına karşı direnmiş bugün de direnerek boyun eğmeyecektir. Kayyum ve bu kararı verenler acilen bu kirli kararlarından vazgeçmelidir. Hiçbir koşulda bu kararı tanımıyoruz. Bu halkın kültür ve tarihine sahip çıkmak hepimizin görevidir. Her türlü soykırım ve asimilasyon politikasına karşı halkımızla birlikte mücadele edeceğiz. Tüm halkımıza çağrımız bu tür kararların uygulamasına karşı seslerini yükseltmeleridir ve yol vermemeleridir.”
Açıklama sonrası “Berxwedan jiyan e” ve “Amed faşizme mezar olacak” sloganları atıldı. Eylem, kültür sanat çalışanlarının ezgileriyle son buldu.
İMZACILAR
Metinde imzası bulunan dernek ve STÖ’ler şöyle: “TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Amidart Kültür&Sanat Topluluğu, Şanoya Bajêr a Amedê, KASED, Rengarenk Umutlar Derneği, MA Music Center, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, Dicle Kültür Sanat Derneği, Swing Amed, Çocuk Çalışmaları Derneği, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi, Ekoloji Derneği, Lotus Genç Alan Derneği, KESK Şubeler Platformu, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Mordem Sanat, HDP Demokratik Yerel Yönetimler ve Metal kolektif.” (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***