Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 21,31 olarak açıklanan, ancak bağımsız akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre yüzde 50’nin üzerinde olan enflasyona rağmen hayata geçirilen ‘yeni ekonomik model’, et ve süt sektörünü de vurdu.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) yaptığı açıklamada Türk lirasındaki sert değer kaybının et ve süt sektöründe maliyetleri artırdığını ve tedarik zincirinin kırılma noktasına geldiğini belirterek gıda krizine işaret etti.
Süt ve et sektörünün gidişatının kaygı verici olduğu belirtilerek, “Biz üreticiler olarak önümüzü göremiyoruz. Artan maliyetlere katlanacak gücümüz kalmadı. Tedarik zinciri kırılma noktasına geldi, böyle devam ederse Mart ayı itibariyle yem hammaddesi bulmakta zorlanacağız” denildi.
Açıklamada, “İnek kesimleri devam ederse yaz aylarında süt arzında düşük ve turizmden gelen talep sebebiyle tüketiciler de et ve süt bulmakta zorlanacaktır” ifadesi yer aldı.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL’
TÜSEDAD Yönetim Kurulu imzalı açıklamada, 8 Aralık tarihinden itibaren üretici süt fiyatının 4.70 TL/litre olarak belirlendiğini belirterek, maliyet hesapları yapılırken Ekim sonu maliyetlerinin temel alındığı, 1 Kasım tarihinden bu güne yem maliyetlerinin yüzde 53 arttığı ifade edildi.
TÜSEDAD, “1 litre sütü 5.5 TL’nin üzerinde mal edip 4.70 TL’ye satmak sürdürülebilir değil. Acil önlem alınması için çağrı yapıyoruz” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***