Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi’nin hacklendiğini ve çiftçilere ait tüm bilgilerin çalındığı ileri sürüldü. Cumhuriyet Gazetesi’nden Barış Pehlivan ve Ngazete’den Nuray Başaran’ın haberlerine göre hackerlar bilgiler için fidye istiyor. Bakanlık yetkililerinin de ‘sorun yaşandığını’ doğruladığı öğrenildi.
Barış Pehlivan, skandal iddiayı ‘Pakdemirli’nin Sakladığı Skandal’ yazısıyla duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bilgi sisteminin ele geçirildiğine dair iddiaları anlattı. Bakanlık kulislerindeki iddiaları aktaran Pehlivan, “İddia o ki, saldırganlar CryptoLocker adı verilen zararlı yazılımla bakanlığın tüm veri tabanını şifrelemiş durumda. Fidye istiyorlar ve böylesi saldırılarda ödeme yöntemi takibi zor olan Bitcoin aracılığıyla gerçekleşiyor.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin ve Türksat’ın da devreye girdiği ileri sürülüyor.” ifadelerini kullandı.
Pehlivan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle: “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bu sözünü duymamla telefonumun çalması bir oldu. Arayan, bakanlıkta güvendiğim isimlerden biriydi. ‘Neler gizleniyor, bir bilsen’ diye söze başladı. İddia üstüne iddia anlattı: Meğer bakanlığa ait tüm bilişim sistemleri birkaç gün önce siber saldırıya uğramış. Maalesef ki, ülkeye ait tüm tarım ve hayvancılık verisi de kaybedilmiş. Açık söyleyeyim; inanmadım. Doğrulamak için web adreslerini verdi. Girdiğim her sayfa ya açılmıyordu ya da ‘bakımda’ deniyordu.”
TÜM SİSTEM ÇÖKMÜŞ, YEDEKLERİ DE YOK!
Ngazete yazarı Nuray Başaran, Tarım ve Orman Bakanlığı datalarının hackerler tarafından ele geçirildiğini iddia etti. Başaran yazısında, “Türkiye’de ormanlar yanarken , aynı anda Tarım Bakanlığı’nın tüm dataları hacklendi. Olay bununla da kalmadı! Hackleyenler, dataların tekrar bakanlığa iadesi veya açılması için de fidye istedi. Söz konusu olay ne tesadüf ki Türkiye’de ormanlar cayır cayır yanarken 3 gün önce oldu.” ifadelerini kullandı.
“Bakanlığa sabah gelen çalışanlar, tüm dataların hacklendiğini gördü.” diyen Nuray Başaran’ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde: “Özellikle yangın bölgeleri ile ilgili işlemler noktasında tam da dijital hıza ihtiyaç olduğu bir dönemde, tüm sistem çökmüştü. En önemlisi yedekleri de yoktu.
Dahası hackleyenler, sistemi eski haline getirmek için ciddi rakamlarda fidye istiyordu. Data operasyonunun orman yangınları ile aynı anda olması çok anlamlı hale gelirken, orman yangınlarına müdahale noktasındaki bilgiler de online paylaşılamıyordu.
Bakanlık çalışanları , aynı anda farklı server’lardaki verilerin hacklenmesinin de manidar olduğuna dikkat çekerken, ‘Bu datayı hackleyen kişilerin bakanlığın veri tabanını ve veri haritasını biliyor olması lazım. Yoksa farklı farklı dataların aynı anda hacklenmesi mümkün değil’ yorumunu yapıyor ve bu durumun aynı zamanda bugün için bir milli güvenlik sorunu olduğuna da dikkat çekiyor.
Peki bu veri tabanlarında neler var?
Tüm Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgileri. ÇKS’ye kayıtlı tüm çiftçilerin TC Kimlik ve Tapu Kayıt bilgilerinin yanı sıra; adres ve telefonları, aldıkları tüm hibe ve destekler.
Tüm arazi parselleri ve bilgileri.
Tüm izinler ve ticari yetki ve bilgileri.
Tüm üretim bilgileri. Tarla sahipleri, tarımsal işletim bilgileri.
Tüm meraların bilgileri. Hayvancılık üretim bilgileri.
Tüm çiftçilerin üretimleri ve kapasiteleri.
Neleri ne kadar ürettikleri, faaliyet bilgileri.
Gübreden ilaca tarımsal üretim ihtiyaçları.
Tüm toprak bilgileri. Miras bilgileri. Arazi satışları ile ilgili bilgiler….
En önemlisi tüm bunların başka bir yerde yedeklerinin neden olmadığı?????
Daha bir çok sorular???”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***