Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğindeki Yeni Azerbaycan Partisi, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral ve AKP milletvekillerinin başörtüsü konusundaki açıklamalarına tepki gösterdi. Açıklamada, ‘Azerbaycan’ın laik devlet yapısının ve eğitim politikasının siyasi manipülasyon konusu hâline getirilmesi kabul edilemez’ denildi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğini yaptığı iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP), Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral ve AKP milletvekillerinin ülkedeki başörtüsü yasağı üzerinden yaptıkları açıklamalara sert tepki gösterdi.
Partinin basın hizmeti tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki bazı medya kuruluşlarının ve siyasi çevrelerin Azerbaycan hakkında gerçeğe aykırı, taraflı ve karalama niteliğinde yayınlar yaptığı belirtildi. Saral ve AKP’li milletvekillerinin açıklamalarının da bu sürece katkıda bulunduğu savunuldu.
Açıklamada, Türkiye’deki siyasi çevrelerin “sorumsuz açıklamalardan doğru sonuçlar çıkarması” ve Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine zarar verebilecek adımlardan kaçınması istendi.
YAP’ın açıklamasının ilgili bölümü şöyle:
“Son dönemde Azerbaycan’ı hedef alan dezenformasyon kampanyasının daha saldırgan, sistematik ve açık bir karalama niteliği kazanması; özellikle de Türkiye Cumhurbaşkanı’nın başdanışmanı sıfatını taşıyan bir kişinin ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin böyle bir kampanyaya katılması, konuya ilişkin açık bir tutum ortaya koymamızı gerekli kılmıştır.
‘İç işlerine karışma’ eleştirisi
İslam dünyasında hiçbir devletin diğer Müslüman halklara kendi iradesini dayatma, onların iç işlerine müdahale etme veya kendisini diğerlerinden üstün görme hakkı yoktur. Müslüman dünyasının birliğine hizmet etme iddiası, hegemonya eğilimleriyle değil, eşit haklara dayalı iş birliği ve karşılıklı saygıyla ortaya konulmalıdır.
Popülist ve sorumsuz açıklamalar
Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’ın ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin meselenin özünü, Azerbaycan’ın anayasal düzenini ve ülkemizde din ve inanç özgürlüğünün hukuki temellerini dikkate almadan popülist ve sorumsuz açıklamalarda bulunması ciddi bir üzüntü yaratmaktadır. Bu tür açıklamalar, Azerbaycan-Türkiye kardeşlik ilişkilerinin ruhuna aykırıdır ve kamuoyunda yapay bir gerilim yaratmaya hizmet edebilir.
Bu zararlı politikadan vazgeçmeye çağırıyoruz
Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’na göre Azerbaycan laik bir devlettir. Aynı ilke Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda da yer almaktadır. Bu nedenle Azerbaycan’ın laik devlet yapısının ve eğitim politikasının siyasi manipülasyon konusu hâline getirilmesi kabul edilemez. Türkiye’de de dinî ve laik değerler etrafında yürütülen siyasi tartışmalar toplumdaki kutuplaşmayı derinleştirmektedir. Başörtüsü gibi hassas meselelerin siyasi manipülasyon ve ayrıştırma aracı olarak kullanılmasının ne Türkiye halkının birliğine ne de genel olarak Müslüman dünyasının dayanışmasına hizmet ettiğini düşünüyoruz. Bu tür meselelerin Azerbaycan’a karşı siyasi baskı aracı olarak kullanılması ise özellikle kabul edilemez. AK Parti iktidarını bu zararlı politikadan vazgeçmeye çağırıyoruz.
Yeni Azerbaycan Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi temsilcilerinin, özellikle de üst düzey devlet görevlerinde bulunan kişilerin açıklamalarında siyasi sorumluluk göstermeleri; Azerbaycan Cumhuriyeti’nin egemenliğine, anayasal düzenine ve iç işlerine saygı duymaları gerektiği görüşündedir. Türkiye’deki ilgili siyasi çevrelerin bu tür sorumsuz açıklamalardan doğru sonuçlar çıkaracağını ve Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine zarar verebilecek adımlardan kaçınacağını umuyoruz.”
HABER MERKEZİ
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































