Sermaye Piyasası Kurulu, Katılımevim, Gündoğdu Gıda ve Destek Finans Faktoring hisselerindeki işlemler nedeniyle çok sayıda kişi hakkında suç duyurusu ve iki yıllık işlem yasağı kararı aldı. Pusula Portföy Yönetimi de kendi nam ve hesabına Katılımevim hissesiyle sınırlı olmak üzere iki yıl işlem yasağı kapsamına alındı. Bazı kişilerin sermaye piyasası lisansları da yasak süresince iptal edildi. Karar, Pusula Portföy’ün bazı fonlarda yatırımcılara yapılması gereken ödemelerde temerrüt oluştuğunu açıklamasının ardından Borsa İstanbul’da yaşanan sert satış dalgasının hemen sonrasında geldi.
Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul’da işlem gören Katılımevim Tasarruf Finansman, Gündoğdu Gıda ve Destek Finans Faktoring hisselerindeki işlemlere ilişkin incelemelerinin ardından kapsamlı yaptırım kararları aldı. SPK’nın 16 Eylül tarihli haftalık bültenine göre, Katılımevim hisselerindeki işlemler nedeniyle aralarında Pusula Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız’ın da bulunduğu çok sayıda kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Kurul ayrıca ilgili kişiler hakkında iki yıl süreyle borsa ve diğer teşkilatlanmış piyasalarda işlem yasağı uygulanmasına karar verdi. Suç duyurularının dayanağı Sermaye Piyasası Kanunu’nun piyasa dolandırıcılığını düzenleyen 107/1’inci maddesi oldu.
Pusula Portföy Yönetimi AŞ de yaptırım kapsamına girdi. Ancak şirkete yönelik karar bütün borsa işlemlerini kapsayan genel bir yasak değil. Pusula Portföy’e, kendi nam ve hesabına Katılımevim pay piyasasıyla sınırlı olmak üzere iki yıl işlem yasağı getirildi.
SPK, Gündoğdu Gıda hisselerindeki işlemler nedeniyle de sekiz kişi hakkında suç duyurusunda bulundu ve iki yıllık işlem yasağı kararı aldı. Bazı kişilerin sahip olduğu sermaye piyasası lisanslarının da işlem yasağı devam ettiği sürece iptal edilmesi kararlaştırıldı. Destek Finans Faktoring hisselerindeki işlemler nedeniyle ise Tera Portföy yöneticisi İbrahim Bekci hakkında suç duyurusu yapıldı; Bekci’ye iki yıl işlem yasağı getirildi ve sermaye piyasası lisansları aynı süre boyunca iptal edildi.
Kararların zamanlaması dikkat çekti. Pusula Portföy, 15 Eylül’de yaptığı açıklamada bazı yatırım fonlarında yatırımcıların katılma payı iade ödemelerinin zamanında gerçekleştirilemediğini duyurmuştu. Şirket açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kurucusu olduğumuz bazı yatırım fonlarının katılma payı iade ödemelerinde temerrüt durumu oluşmuştur. İlgili fonlar hesabına işlem yapılan aracı kurumlar ile mutabakatlar ve likidite yönetim süreci devam etmektedir.”
Bu açıklamanın ardından fon piyasasındaki likidite endişeleri Borsa İstanbul’a da yansıdı. 16 Eylül’de BIST 100 endeksi gün içinde yüzde 6’nın üzerinde gerilerken endekse bağlı devre kesici çalıştı. Endeks günü yüzde 5,54 kayıpla 13.122,58 puandan tamamladı. Gün içinde 12.817 puana kadar inen endeks, yaklaşık beş buçuk ayın en düşük seviyesini gördü.
Satışların yalnızca Pusula Portföy kaynaklı olduğu kesinleşmiş değil. Ancak piyasa kaynaklarında fonlardan çıkış talepleri ve likidite sorununun satış baskısını artıran temel unsurlardan biri olduğu belirtilirken, Pusula Portföy’ün ödeme temerrüdü açıklaması bu endişelerin merkezine yerleşti.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

![Tr724 [Haber Merkezi]](https://serbestgorus.com/wp-content/uploads/2026/09/Fonlarda-temerrut-sonrasi-Tera-Baskani-konustu-Erdogana-sevgim-sonsuz….webp-360x180.webp)





























![Tr724 [Haber Merkezi]](https://serbestgorus.com/wp-content/uploads/2026/09/Fonlarda-temerrut-sonrasi-Tera-Baskani-konustu-Erdogana-sevgim-sonsuz….webp-350x250.webp)




