‘Aleyna Çakır’ olarak bilinen Sema Esen’in ölümüne ilişkin davada Ümitcan Uygun’a ‘intihara teşvik etmek ve intihar kararını kuvvetlendirme’ suçundan 4 yıl hapis cezası verildi. Uygun hakkında ‘eziyet etme’ suçundan ise beraat kararı verildi
“Aleyna Çakır” olarak bilinen Sema Esen’in (21) ölümüyle ilgili yargılanan Ümitcan Uygun’a ödül gibi hapis cezası verildi.
Sema Esen, 3 Haziran 2020’de Keçiören’deki evinde boynunda iple ölü bulundu. O dönem erkek arkadaşı olduğu belirtilen Ümitcan Uygun’un, daha önce Sema Esen’e şiddet uyguladığı anlara ait görüntüler ise ölümünden kısa süre sonra sosyal medyada yer aldı.
Gözaltına alınıp serbest bırakıldı
Esen’in ölümüyle ilgili başlatılan soruşturmada Ümitcan Uygun, polis ekipleri tarafından gözaltına alınıp ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda Ümitcan Uygun hakkında dava açıldı.
15 yıl hapis istemi
Esasa ilişkin mütalaasını 8 Mayıs’taki duruşmada sunan Cumhuriyet savcısı, sanık Uygun’un ‘İntihara teşvik etmek ve intihar kararını kuvvetlendirme’ ile ‘eziyet etme’ suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Ankara 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmaya, başka davadan hükümlü sanık Ümitcan Uygun, Sema Esen’in ailesi ve taraf avukatları katıldı.
Ankara Barosu Gelincik Merkezi’nin davaya katılma talebi, savcının da talebi doğrultusunda mahkeme tarafından reddedildi.
Sema Esen’in babası Mehmet Esen, “Şikayetim devam ediyor, adalete güveniyorum. Çocuğumu nasıl öldürdüyse cezasını çekmesini istiyorum” dedi. Esen’in ağabeyi Himmet Esen de şikayetinin devam ettiğini belirtirken, annesi Hatun Esen ise “Şikayetçiyim. Ömür boyu müebbet almasını, gün yüzü görmemesini istiyorum” diye konuştu.
Ödül gibi ceza
Avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Ümitcan Uygun’a ‘İntihara teşvik etmek ve intihar kararını kuvvetlendirme’ suçundan 4 yıl hapis cezası verdi.
Mahkeme, Uygun’un ‘eziyet etme’ suçundan ise beraatine hükmetti.
Ne olmuştu?
Aleyna Çakır adı ile bilinen Sema Esen, 3 Haziran 2020’de Ankara’nın Keçiören ilçesindeki evinde ölü olarak bulunmuştu. Baş şüpheli olan ve sevgilisi olduğu öne sürülen Ümitcan Uygun’un, Aleyna Çakır’a şiddet uyguladıktan sonra bayıldığı görüntüleri sosyal medyada paylaşması tepki toplamıştı.
Geçtiğimiz 2021 yılının ocak ayında Uygun’un, arkadaşıyla uyuşturucu madde kullandıkları görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşılmasının ardından Uygun tutuklanmıştı.
Hakkında, ‘Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme’ suçundan 10 yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanan Ümitcan Uygun 17 Temmuz’da tahliye edilmişti.
Hazırlanan iddianamede, Esen’in ölümüne ilişkin sanık Uygun’un “intihara teşvik etmek, intihar kararını kuvvetlendirme” ve “eziyet etme” suçlarından cezalandırılması isteniyor.
Esra Hankulu’nu öldürmekten hüküm giydi
Ümitcan Uygun, 2021’de Ankara’nın Mamak ilçesinde Esra Hankulu’nun evinde yaşanan ölüm nedeniyle tutuklandı. Adli Tıp Kurumu, Hankulu’nun künt kafa travmasına bağlı iç kanama sonucu hayatını kaybettiğini belirledi. Savcılık Uygun hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Ancak Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, öldürme kastının kesin olarak kanıtlanmadığı gerekçesiyle Uygun’a “kasten yaralama neticesinde ölüme neden olma” suçundan 10 yıl hapis cezası verdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de 2024’te bu cezayı onadı ve Uygun’un tahliye talebini reddetti
HABER MERKEZİ
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***




































