Wan’ın Rêya Armûşe ilçesinde uyuşturucuya karşı nöbet başlatan kadınlar ifadeye çağrıldı. Bir buçuk aydır eylemlerini sürdüren kadınlar, devlet çare olmayınca çareyi kendilerinde yarattıklarını belirtti
Kürdistan’da uyuşturucu kullanım yaşı günden güne düşerken, bu artış toplumsal kaygıyı derinleştiriyor. Geçmişten bugüne özel savaş politikası olarak geliştirilen uyuşturucu ticaretine karşı Wan’ın Rêya Armûşe (İpekyolu) ilçesinde bulunan Sürmeli Mahallesinde kadınlar ve gençler bir buçuk ay önce nöbet başlattı. “Uyuşturucuya hayır” şiarıyla bir buçuk ay önce başlatılan ve halen devam eden nöbet, sabah saatlerine kadar sürüyor. Kadınlar nöbet eyleminde ısrar ederken, uyuşturucu satışını önlemesi gereken İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ise, kadınları “Toplumun huzurunu kaçırıyorsunuz” diyerek ifadeye çağırdı.
Nöbet eyleminde yer alan ve ifadeye çağrılan kadınlardan Ayten Sargül, başlattıkları nöbet eyleminin amacını ve önemini MA’ya anlattı.
‘Devlet çare olamadı, çareyi biz yarattık’
Ayten Sargül, uyuşturucunun sokaktan evlere kadar geldiğini ve bunun önüne geçmek için nöbet başlattıklarını söyledi. Mahalle sakinlerinin inisiyatif alarak eylemlerini sürdürdüklerini kaydeden Ayten Sargül, halkın örgütlediği nöbeti şöyle anlatıyor:
“Nöbete başlama amacımız mahalleyi ve gençleri korumaktır. Uyuşturucu mahallelerimize, sokaklarımıza hata kapılarımızın önüne kadar geldi. Eskiden sadece kullanıldığını duyardık. Ama şimdi evlerimize kadar girdi. Biz de buna karşı nöbet eylemi başlattık. Mahallenin durakları bile artık torbacıların satış noktası oldu. Mahallede huzur kalmadı. Tek başımıza markete bile gidemez olduk. Biz defalarca kez uyardık, ancak dinlemediler. Biz artık bu duruma karşı koyma kararı aldık ve nöbete başladık. Bizler devletten çare bulmasını bekledik ama çare olamadılar ve çareyi kendimiz yarattık.”
Mahallemizi savunmak için kolları sıvadık
Ayten Sarıgül, başlattıkları nöbet eyleminden sonra uyuşturucu tacirlerinin artık mahalleye giremediklerini şu sözlerle aktardı:
“ Sadece kendimiz için değil, bütün insanlık için bu adımı attık. Bizler mahallemizde, sokağımızda, memleketimizde uyuşturucu ve özel savaş politikalarını kabul etmiyoruz. Bizler mahallemizi savunmak için kolları sıvadık. Bir buçuk aydır nöbetimiz devam ediyor ve etkisini gördük. Torbacılar buraya gelemiyor artık.”
‘Kendimizi savunmak için başlattığımız eylemi devlet yanlış buldu’
Ayten Sargül, nöbet eyleminin başlamasıyla birlikte baskı ve engellemelerin de arttığını, emniyet tarafından ifadeye çağırıldıklarını dile getirdi. Ayten Sarıgül, mahallenin güvenliğini almanın suç olmadığını ve yaşadıklarını anlattı:
“Bizim kendimizi savunmak için başlattığımız eylemi, devlet yanlış buldu ve bizleri ifadeye çağırdı. Pankart asan gençleri de gözaltına aldılar. Ancak sonucu ne olursa olsun bizler çocuklarımızı koruyacağız. Bizler suç olabilecek bir şey yapmıyoruz. Biz bu eylemi devlete veya birilerine karşı başlatmadık, bizler uyuşturucu satıcılarına karşı eylem başlattık.”

‘Hiçbir yurttaş bizden şikayetçi olmaz’
Uyuşturucu tacirlerinin nöbet eyleminden rahatsız olduklarını ifade eden Ayten Sargül, emniyetle tacirlerin ilişkisini şöyle açıkladı:
“Bizleri şikâyet eden de torbacıların kendisidir. Çünkü onları mahallemizde barındırmadık diye rahatsız oldular. Emniyet bize ‘Halk rahatsız oluyor ve sizden şikâyetçi’ dedi. Hiçbir yurttaş bizden şikâyetçi olmaz, biz torbacılar dışında kimsenin huzurunu bozmuyoruz. Şikâyetçi olan kişilerin gizli tanık olduğunu söylediler ama bizler gizli tanıkların torbacılar olduğunu biliyoruz. Bunu kabul etmiyoruz ve nöbet eylemine devam edeceğiz.”
‘Bizim tek kavgamız, güzel ve özgür yarınlara’
Ölümler olmasın diye yıllardır mücadele ettiklerini kaydeden Ayten Sargül, mücadele ve niyetlerini özetledi:
“Bizler yıllardır birçok şeyle savaştık, birçok politikaya karşı durduk. Bizim tek kavgamız, güzel ve özgür yarınlara oldu. Bizler dünyaya örnek olacak şekilde mücadele ettik. Bizler ölümü istemedik, kimse ölmesin diye de mücadele ettik. Bu nöbet de o mücadelenin devamdır. Bizler anneler ağlamasın diye çabalıyoruz. Herkesin bize destek olması gerekiyor. Artık bu kirliliğin bir sonu gelsin ve özel savaş politikaları son bulsun.”
Erdîş’te uyuşturucu ve fuhuşa karşı yürüyüş
HABER MERKEZİ
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































