AKP, suça sürüklenen çocuklara ilişkin cezaların artırılmasını öngören kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklife göre 15-18 yaş arasındaki çocuklara bazı suçlarda müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilecek. Kasten öldürme ve ağırlaştırılmış yaralama suçlarında ebeveynlere verilecek cezaların da artırılması öngörülüyor. Düzenlemeyle “suça sürüklenen çocuk” ifadesinin “adli süreçteki çocuk” olarak değiştirilmesi planlanıyor.
AKP, küçük yaşta suç işleyen çocuklara yönelik cezaların artırılmasını içeren kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Teklif, özellikle 15-18 yaş aralığındaki çocuklar için bazı ağır suçlarda daha yüksek ceza verilmesinin önünü açıyor. Düzenlemeye göre bu yaş grubundaki çocuklara müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilecek. Teklifte, çocuğun kasten öldürme ve ağırlaştırılmış yaralama suçlarını işlemesi halinde ebeveynlere uygulanacak cezaların artırılması da yer aldı.
Düzenlemeye ilişkin açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının artırılacağını söyledi. Yeni düzenlemede hâkime takdir yetkisi de tanınıyor. Kasten öldürme, cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları gibi bazı suçlarda, 15 yaşın altındaki çocuklar için uygulanan ceza indirim oranlarının kaldırılması da teklif kapsamında bulunuyor. Usta, düzenlemeyle “suça sürüklenen çocuk” ifadesinin de değiştirileceğini açıkladı. Buna göre mevzuattaki ifade “adli süreçteki çocuk” olarak yenilenecek.
Teklifin Meclis komisyonlarında görüşülmesinin ardından Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ YAZIRakamların itirafı: Yaklaşık yarım milyon takipsizlik ve beraatSONRAKİ YAZIAFP, 15 Temmuz sonrası müebbet hapis cezası verilen Hava Harp Okulu öğrencisi Alper Kalın’ı yazdı
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































