HASAN CÜCÜK | HABER İNCELEME
2026 Dünya Kupası’nda saha kenarındaki hakimiyet Arjantinli teknik adamlarda olacak. Turnuvada görev yapacak 6 Arjantinli teknik direktör, bu alanda ilk sırada yer alırken; İspanyollar ve Fransızlar 4’er teknik adamla onları takip ediyor. Dünya Kupası’nda mücadele edecek 48 takımın 26’sı ise yabancı teknik direktörlere emanet edilmiş durumda.
Yabancı teknik adamlar arasında en dikkat çeken isim kuşkusuz Carlo Ancelotti. Dünya Kupası tarihinin tüm organizasyonlarında yer alan tek ülke olan Brezilya, ilk kez bir yabancı teknik direktör yönetiminde başarı arayacak.
1930’dan bu yana düzenlenen Dünya Kupaları’nda yerli teknik adamların üstünlüğü dikkat çekiyor. Turnuva tarihinde şampiyonluğa ulaşan tüm milli takımlar, kupayı kendi ülkelerinden bir teknik direktörle kazandı. Bugüne kadar hiçbir yabancı teknik adam Dünya Kupası zaferi yaşayamadı. Kupayı iki kez kazanan tek teknik direktör ise İtalyan Vittorio Pozzo oldu. Pozzo yönetimindeki İtalya, 1934 ve 1938 yıllarında dünya şampiyonluğuna ulaştı.
2026 Dünya Kupası’nda görev yapacak teknik adamlardan yalnızca ikisi daha önce kupayı kaldırdı. Bunlardan biri son şampiyon Arjantin’in teknik direktörü Lionel Scaloni, diğeri ise 2018’de Fransa’yı dünya şampiyonluğuna taşıyan Didier Deschamps. Fransa Milli Takımı’nın başında 14. yılını tamamlamaya hazırlanan Deschamps, turnuvanın en tecrübeli isimleri arasında gösteriliyor. Fransız teknik adam, 2018’de kupayı kazanırken, dört yıl sonra Katar’da takımını yeniden finale taşıdı ancak bu kez Arjantin’e kaybetti. Deschamps, 1998 Dünya Kupası’nı futbolcu olarak da kazanma başarısı göstermişti.
Final deneyimi yaşayan bir diğer isim ise Hırvatistan Teknik Direktörü Zlatko Dalic. 2017 yılında göreve gelen Dalic, Hırvatistan’ı 2018 Dünya Kupası’nda finale kadar taşımış ancak finalde Deschamps’ın Fransa’sına mağlup olmuştu.
Turnuvanın öne çıkan isimlerinden biri de Lionel Scaloni. Arjantin’i, 1986 Meksika Dünya Kupası’nın ardından 2022 Katar’da yeniden dünya şampiyonluğuna taşıyan genç teknik adam, son yılların en dikkat çekici başarı hikâyelerinden birine imza attı.
Dünya Kupası’nı 5 kez kazanan Brezilya ise tarihinde ilk kez yabancı bir teknik direktörle turnuvada yer alacak. Sambacılar, son yıllarda yaşadıkları teknik adam sorununa İtalyan Carlo Ancelotti ile çözüm buldu. Kariyerinde 5 kez UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşayan Ancelotti, teknik direktörlük kariyerinde ilk kez bir milli takımın başına geçti. Tecrübeli çalıştırıcıyı Brezilya’da oldukça zorlu bir sınav bekliyor.
EURO 2024’te İspanya’yı şampiyonluğa taşıyan Luis de la Fuente, bu kez başarısını Dünya Kupası ile taçlandırmayı hedefliyor. Almanya genç teknik adam Julian Nagelsmann yönetiminde mücadele ederken, İngiltere kupaya Alman teknik direktör Thomas Tuchel ile hazırlanıyor.
Ve elbette Türkiye… 24 yıl aradan sonra Dünya Kupası bileti alan Ay-Yıldızlı ekibin başında İtalyan teknik adam Vincenzo Montella bulunuyor. A Milli Takım’ı EURO 2024’te çeyrek finale taşıyan Montella, şimdi gözünü Dünya Kupası’na çevirmiş durumda. Türkiye, 2002 Japonya-Güney Kore’de elde ettiği üçüncülüğün ardından, 2026’da benzer bir başarı hikâyesi yazmanın peşinde.
2026 Dünya Kupası’nda görev yapacak Arjantinli teknik direktörler; Lionel Scaloni (Arjantin), Néstor Lorenzo (Kolombiya), Sebastián Beccacece (Ekvador), Gustavo Alfaro (Paraguay), Marcelo Bielsa (Uruguay) ve Mauricio Pochettino (ABD) olacak.
İspanyol teknik adamlar ise Luis de la Fuente (İspanya), Julen Lopetegui (Katar), Thomas Christiansen (Panama) ve Roberto Martínez (Portekiz) olarak sıralanıyor.
Fransız ekolünü Didier Deschamps (Fransa), Rudi Garcia (Belçika), Sébastien Desabre (Demokratik Kongo Cumhuriyeti) ve Sébastien Migné (Haiti) temsil edecek.
Alman teknik adamlar arasında Julian Nagelsmann (Almanya), Thomas Tuchel (İngiltere) ve Ralf Rangnick (Avusturya) yer alıyor.
Son üç Dünya Kupası’na katılamayan İtalya ise 2026 turnuvasında üç teknik adamla temsil edilecek: Carlo Ancelotti (Brezilya), Vincenzo Montella (Türkiye) ve Fabio Cannavaro (Özbekistan).
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































