Savaş politikalarına karşı ulusal birliğin önemine değinen kadınlar, ‘Bizi koruyacak olan inşa edeceğimiz olan Kürt birliğidir’ dedi
Ortadoğu’da giderek yoğunlaşan savaş politikalarına dair konuşan Kürt kadınları, bu politikalar karşısında hem kadın örgütlülüğünün hem de birliğin önemine dikkat çekti. Savaş politikalarından en az zararı görmek için Kürt halkının birlik olması çağrısında bulunan kadınlar, bu birliğe örgütlü kadın mücadelesinin öncü olması gerektiğinin altını çizdi.
Özgürlük Partisi’ni (PİA) Kayapınar İl Başkanı Banu Ay, Kürt birliği konusunun uzun yıllardır çözülemeyen önemli bir mesele olduğunu belirterek geçmişten bugüne yürütülen çalışmalara rağmen istenilen düzeyde bir birlik sağlanamadığını söyledi. Barış süreci ve kadın platformlarının bu hedefe yaklaşma açısından önemli bir rol oynadığını ifade eden Banu Ay, mevcut süreçte tüm siyasi partilerin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
‘Elimizi taşın altına koymamız gerekiyor’
Bölgedeki savaş ortamının birlik ihtiyacını daha da görünür hale getirdiğini belirten Ay, Kürt halkının ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ay konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yaşanan bu savaşta birlik konusu daha önemli ve değerli hale geldi. Eğer birlik olmazsak bu savaş bize de zarar verecek. Ben şahsım adına hiçbir savaşı onaylamıyorum. Amerika sadece bölgede kendi hakimiyetini güçlendirmek için bu savaşları çıkarıyor ve kendi çıkarları için bütün halkları harcayabiliyor. Bu noktada Kürt halkı kendi çıkarlarını ve geleceğini düşünmeli. Bu süreçte en büyük rol biz kadınlara düşüyor. Her birimiz ne olursa olsun, farklı yerlerde olsak da bu çalışmaları artırmalıyız. Halk artık barış istiyor; kimse çocuklarını kaybetmek ve acı çekmek istemiyor. Bu huzuru sağlamak için birlik ve sorumlulukla hareket edip elimizi taşın altına koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kadınların iradesi hedef alınıyor
Demokratik Birlik İnisiyatifi Aktivisti Songül Korkmaz, bölgede yaşanan gelişmelerin Kürt halkı açısından birlik ve örgütlülüğün önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek özellikle kadınların bu süreçte aktif rol üstlenmesi gerektiğini söyledi. Savaş politikalarının en çok kadınların kimliğini ve iradesini hedef aldığını dile getiren Korkmaz, kadınların ortak mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.
Songül Korkmaz, “Bugün nerede bir savaş yaşansa ilk olarak kadınların kimliği ve iradesi hedef alınıyor. Rojava savaşında da bunu çok net bir şekilde gördük. Bu süreçte hem Kürt halkının birliğe olan hasretini hem de kadınların güçlü mücadelesini gördük. Kadınların kimlikleri etrafında birleşmesi gerekiyor. Ortadoğu’da yeniden alevlenen savaş ortamına karşı örgütlü mücadele bugün çok önemli” dedi.
Songül Korkmaz, “Kadınlar olarak bu mücadelede ırk, dil ve din ayrımı yapmamalıyız. Özgür bir yaşam için kadın kimliğimiz etrafında buluşup çalışmalı, ardından Kürt halkı olarak mücadelemizi büyütmeliyiz. Bugün bizleri bu savaşın ortasında koruyacak olan şey örgütlülük ve birliktir. Bu nedenle mücadeleden geri adım atmamalı, kadınlar siyasette birliğin yönünü belirleyerek barış sürecine öncülük etmelidir. Biz Bakûrlu kadınlar olarak her zaman diğer bölgelerdeki kadınların yanında olduğumuzu ve bu mücadeleyi sahipleneceğimizi özellikle vurguluyoruz” diye konuştu.
‘Kürt halkının birliği çok önemli ve kıymetli’
Kürt Kadın Birliği Platformu Üyesi Dilbilimci Feride Akturan ise Kürt halkının birliğinin korunması ve güçlendirilmesinde dil ve kültürün belirleyici bir rol oynadığını belirterek kadınların bu konuda farkındalık yaratmak için bir araya geldiğini söyledi. Kürt toplumunun uzun yıllardır çeşitli politikalarla ayrıştırıldığını ifade eden Feride Akturan, özellikle dil ve kültür alanında uygulanan yasakların toplumsal birliği zayıflatmayı amaçladığını dile getirdi. Feride Akturan, “Kürt halkının birliği çok önemli ve kıymetli. O yüzden biz kadınlar bugün bir araya gelerek bunun önemine yeniden dikkat çekmek istiyoruz.
Yüz yıldır birbirimizden uzaklaştırıldık ve ayrıştırıldık. Her alanda dilimiz ve kültürümüz yasaklanmak istendi. Özellikle Bakur’da bunu somut bir şekilde gördük. Öncelikle yaşamımıza ve dilimize saldırarak bu birliği ortadan kaldırmak istediler” dedi.
Kendimizi korumak için ortak mücadele etmeliyiz
Dilin korunmasının kimlik ve toplumsal birlik açısından temel bir unsur olduğunu vurgulayan Feride Akturan, savaş politikalarının halklara büyük zarar verdiğini ifade etti. Feride Akturan, “Dilimizle beraber kimliğimizi koruyarak birliğimize sahip çıkabiliriz. Bu savaşlar karşısında birlikle beraber mücadelemiz ve gücümüz de artar. Ulus devletlerin yarattığı bu savaşlar halklara büyük zararlar veriyor. Biz Kürt halkı da diğer halklar gibi bir olursak ve güçlü durursak bu savaşta zarar görmeyiz. Bunun dışında bu politikalara karşı bir şansımız olmaz. Bu nedenle birlik noktasında güçlü bir inşa süreci yürütmeli ve kendimizi korumak için ortak mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: ANF
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































