ŞIRNEX – Hezex’te, DEM Parti’den ihraç edilen belediye başkanı Türkan Kayır ve meclis üyesi Ekrem Şimşek, “rant” projelerini kabul etmeyen meclis üyelerini karalama kampanyası başlattı. Meclis üyeleri, detaylarını bilmedikleri projeleri kabul etmediklerini belirtti.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 31 Mart 2024 seçimlerinde yüzde 72 oy oranıyla Şirnex’in Hezex (İdil) belediyesini kazandı. Ancak parti tüzüğüne uymayan ve bireysel çıkarları doğrultusunda hareket eden Belediye Eşbaşkanı Türkan Kayır ve Belediye Meclis Üyesi Ekrem Şimşek DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu tarafından 19 Aralık 2024’de partiden ihraç etti.
Türkan Kayır, ihraç edilen Ekrem Şimşek’i başkan yardımcısı yaparak belediyeyi yönetmeye başladı. Türkan Kayır ve Şimşek, ilçenin Turgut Özal Mahallesi’nde yapılması planlanan 70 milyon TL’lik faizli kredi projesi ile 3 milyon Euro değerindeki Güneş Enerji Santrali (GES) projesini meclis üyeleri reddettiği için DEM Parti’yi “hizmeti engellemekle” suçladı.
DEM Parti Hezex Belediyesi Meclis Sözcüsü Davut Karaviş ve DEM Parti Hezex İlçe Eşbaşkanı Songül Erden, partilerinin hedef gösterilmesine ilişkin konuştu.
‘BELEDİYENİN BORÇLANMASINI İSTEMİYORUZ’
Davut Karaviş, özellikle Turgut Özal Mahallesi’nde yapılması planlanan altyapı çalışması ile GES projesi üzerinden rant yaratılmak istendiğine dikkat çekerek, “Turgut Özal Mahallesi’nde yapılması planlanan 70 milyonluk faizli projeyi reddettik. Yine 3 milyon Euro’luk GES projesini reddettik. Çünkü GES projesi hem buradaki doğa üzerinde ciddi bir zararı olur hem de 3 milyon Euro 140 milyon Türk parası ediyor. Biz belediyeyi borç altına sokmak istemiyoruz. 5 yıl boyunca bile bu borç ödenmez. GES projesinden bahsediyor ama projenin sahibini bizimle paylaşmıyor. Bu para kime gidecek, kimse bilmiyor” dedi.
REDDEDİLEN RANT PROJELERİ
Karaviş, belediyenin sadece başkanın evi yakınlarına hizmet sunduğunu Turgut Özal Mahallesi’nin geri kalan kısmına hizmet sunmadığını ifade etmedi. Belediye başkanı Türkan Kayır’ın “Bana 70 milyon kredi faizi verilsin alt yapı-üst yapıyı” yapacağım” dediğini kendilerinin de bunu reddettiğini söyleyen Karaviş, “Bize, ‘Ya 70 milyon kredi verin ya da belediyenin mülkiyetinde olan dükkânların yetkisini verin, satıp mahallenin üst ve alt yapısını yaparım’ dedi. Bunu da reddettik. DEM Parti Meclisi olarak önerimiz; mahalleleri parça parça yapmaktır. Eğer bu önerdiğimiz kabul edilirse ilçemizdeki bütün sorunları bir yıl içinde bitirmiş oluruz. Ama bunu kabul etmedi” diye belirtti.
‘ŞİMŞEK 2 MAAŞ ALIYOR’
Karaviş, ihraç edilen Türkan Kayır ve Ekrem Şimşek’in DEM Parti’yi hedef alarak halkı yanıltmaya çalıştığını kaydederek, halkın bu karalama kampanyasına karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi. Belediye başkanının kendisi hiçbir zaman belediyede değil. Sürekli Avrupa’ya gidiyor ve vekaleti de Şimşek’e veriyor. Şimşek de hem onun vekalet maaşını alıyor hem başkan yardımcılığı maaşını alıyor” diye konuştu.
‘HALKIMIZ UYANIK OLMALI’
Songül Erden, ihraç edilen iki ismin partilerine dönük karalama kampanyası başlatarak, kendilerini bu şekilde temize çıkartmaya çalıştıklarını söyledi. Songül Erden, “Hezex Belediyesi her dönem partimiz tarafından büyük bir oy farkıyla kazanılan bir ilçemiz. Halk hiçbir zaman oyu şahıslara vermedi, partiye verdi. İhraç edilen 2 kişi partiyi ve meclis üyelerini sürekli olarak hedef gösteriyor. Bu halka hizmet etmiyorlar, kendi ceplerini doldurmak için uğraşıyorlar. İlk olarak Hezex’in sokaklarını temizlesinler. Bunlar ranttan ve çalmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Bu pratik kayyım pratiğidir, kayyım zihniyetidir. Halkımızla birlikteyiz, halkımız bu politikalara karşı uyanık olmalı ve kabul etmemelidir” diye belirtti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***