Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) istihdam raporunda ileride yaşlanan nüfusun daha fazla çalışmak zorunda kalacağı kaydedildi.
OECD, İstihdam Görünümü 2025 Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, birçok OECD ülkesinde işgücüne katılım oranı rekor seviyelere ulaşırken, işsizlik oranları ise tarihsel olarak düşük seviyelerde bulunduğu öne çıktı.
İşsizlik oranlarının 2026 yılında da sabit seviyelerde paralel kalması bekleniyor
OECD ülkelerinde istihdam Mayıs 2025 itibarıyla 668 milyon kişiye ulaştı. İstihdamın 2025’te yıllık bazda yüzde 1,1 ve 2026’da ise yüzde 0,7 büyüyeceği tahmin ediliyor. OECD genelinde işsizlik Mayıs 2025 itibarıyla yüzde 4,9 seviyesinde bulunurken, bu oranın da 2026 boyunca paralel devam etmesi bekleniyor.
Dirençli işgücü piyasası, ticaret politikalarının dengesizliği ve belirsizlik ortamı
Mevcut tablonun, OECD ülkelerindeki işgücü piyasalarının halen dirençli olduğunu gösterdiğinin altı çizildi. Bununla beraber, jeopolitik gelişmeler ve ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ekonomik faaliyetleri zayıflatmasıyla işgücü piyasalarında yavaşlama sinyallerinin de görünür olduğu öne çıktı.
Rapora göre, 2060’a kadar OECD ülkelerinde çalışma çağındaki nüfusun yüzde 8 azalacağı, emeklilik ve sağlık harcamaları nedeniyle kamu harcamalarının ise artacağı öngörülüyor.
OECD’nin beklentileri, ülkelerin 4’te 1’indeki çalışma çağındaki nüfusun 2060’a kadar yüzde 30’dan fazla azalacağını gösteriyor.
65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı 2060’ta yüzde 52’ye çıkabilir
65 yaş üstü nüfusun çalışma çağındaki nüfusa oranının 1980’deki yüzde 19 ve 2023’teki yüzde 31 seviyesine göre 2060’ta yüzde 52’ye çıkacağı tahmin ediliyor.
OECD, gerekli politika adımlarının atılmaması halinde kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinde yüzde 40 yavaşlama görülebileceği uyarısında bulunuyor.
“Emeklilik ve sağlık harcamaları artacak”
Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, OECD ülkelerinde istihdam oranlarının geçen yıl yüzde 72,1 seviyesine ulaştığını belirterek, “Bu oran en az 2005’ten bu yana görülen en yüksek seviye. Ancak, nüfus yaşlanması ciddi iş gücü açıkları ve mali baskılara yol açacak. Tahminlerimize göre, 2060’a kadar çalışma çağındaki nüfus yüzde 8 azalacak, emeklilik ve sağlık harcamaları ise GSYH’nin yüzde 3’ü oranında artacak.” ifadelerini kullandı.