İsrail’in sıkı ablukası ve saldırılarıyla açlığa sürüklediği Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 4’ü çocuk 15 kişinin daha açlıktan hayatını kaybettiği bildirildi.
Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta bulunan Nasır Hastanesi’nde tedavi gören 32 yaşındaki özel gereksinimli Rahil Muhammed Rusrus yaşamını yitirdi.
Rahil’in babası Rahim, kızının 1 aydır yetersiz beslenme ve dehidrasyon sorunu yaşadığını ve 50 kilodan 25 kiloya kadar düştüğünü dile getirdi.
Acılı baba, “Kızıma son olarak ıslanmış mercimek suyundan 2 kaşık içirdim, dünyada yediği son yemek buydu.” dedi.
Kurşunlardan kurtulan açlığın pençesinden kurtulamıyor
Rahil’in kendisi gibi özel ihtiyaç sahibi bir kardeşinin de daha önce İsrail kurşunlarının hedefi olduğunu anlatan baba, “Dört çocuğumdan biri açlıktan öldü, biri İsrail saldırısında öldü. Kalan 2 çocuğum da down sendromlu. Onları da kaybetmekten korkuyorum. Artık çocuklarımın sadece saldırılarda ölmesinden değil, açlıktan ölmesinden de korkar oldum.” diye konuştu.
“Dünya bize sırtını döndü, gözlerini kapadı. Kimse halimizi görmüyor.” diyerek dünyaya sitem eden Gazzeli baba, “Biz barışsever bir milletiz, savaş istemiyoruz. İnsani yardımların girmesini ve insan gibi yaşamayı istiyoruz. Ürdünlü, Mısırlı ya da herhangi milletten bir çocuk Filistinli çocuklardan daha kıymetli değil.” diye konuştu.
Biri bebek 2 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti
Gazze Şeridi’nin kuzeyinde henüz 40 günlük olan Yusuf Muhammed es-Safedi, açlık, yetersiz beslenme ve bebek maması bulunmadığı için yaşamını yitirdi.
Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde açlık ve yetersiz beslenme sebebiyle Abdulhamid el-Ğalban isimli Filistinli çocuk hayatını kaybetti.
Sağlık alanından kaynaklar, Gazze genelindeki hastanelere her yaştan yüzlerce kişinin şiddetli açlık ve yetersiz beslenme şikayetiyle geldiği, 17 bin çocuğun şiddetli yetersiz beslenmeden sıkıntı çektiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı: 24 saatte 15 kişi yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdi
Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, açlığın yaşandığı duruma ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde son 24 saatte açlık ve yetersiz beslenme sebebiyle 4’ü çocuk 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.” ifadesi kullanıldı.
Gazze’de İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana açlıktan ölenlerin sayısının 80’i çocuk olmak üzere 101’e çıktığı vurgulandı.
Gazze’de sağlık sorunları bulunan 2 kardeş yetersiz beslenme nedeniyle ölümle pençeleşiyor
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana soykırım boyutuna varan yoğun saldırılarıyla sağlık sisteminin çökertildiği, mart ayından bu yana sınır kapılarını kapatıp yardım girişini engelleyerek uyguladığı sistematik aç bırakma politikasıyla insanların “açlıktan kırıldığı” Gazze’deki tablo her geçen gün daha da kötüleşiyor.
İsrail’in dünyaya kapattığı Gazze’den gelen haberler ve görüntüler, açlık ve yetersiz beslenme vakalarında yaşanan hızlı artışı ortaya koyuyor. Her gün çoğu çocuk olmak üzere açlıktan ölüm haberlerinin geldiği Gazze’de çoğu insan ise bir deri bir kemiğe dönmüş bedenleriyle ölüme karşı direniyor.
Çocuklarından birinin kemikleri eriyor, diğerinin karaciğeri büyüyor
Filistinli anne Besme’nin biri 4,5 yaşında (Abdullah Ebu Zerka) diğeri henüz 5 aylık olan (Habibe Ebu Zerka) 2 çocuğu, çadır hayatının olumsuz koşullarında, tedaviden yoksun ve yetersiz beslenmeden muzdarip bir şekilde, kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.
Osteomalazi (kemik yumuşaması) sorunu olan 4,5 yaşındaki Abdullah, mevcut ablukada gelişimi için gerekli kalsiyum ve vitaminleri alamadığı için kaburga ve ayak kemiklerinde deformasyon yaşıyor.
Filistinli anne Besme, savaş öncesinde Abdullah’ın, yaşıtı çocuklar gibi koşup oynadığını ancak savaş ortamında hastalığını tedavi ettiremedikleri ve gıdaya da erişemedikleri için kemiklerinin kırıldığını, göğüs kafesinin şekli bozulduğu için de nefes almakta güçlük çektiğini ifade etti.
5 aylık Habibe’nin sağlıklı dünyaya geldiğini ancak 4 ay sonra karaciğerinin büyümeye başladığını anlatan Besme, iki çocuğunu da ilk başta Nasır Hastanesi’ne kaldırdıklarını ancak hastanede yaralılardan yer kalmadığı için çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Sağlıklı çocuğunun, oyun oynayabileceği kardeşi yok
2 hasta çocuğu olan, daha önce de 2 yaşında bir çocuğunu kaybeden anne Besme, yeniden aynı acıları yaşamak istemediğini dile getirdi.
Gazze’de çocuklarının tedavi olma imkanı olmadığını ve Gazze dışına çıkmaları gerektiğini aktaran acılı anne, “Sadece 1 çocuğum sağlıklı, diğer 2’si hasta. Çocuklarımın iyileşmesini istiyorum. Ağabeylerinin, ‘anne ben oyun oynayacak kardeş istiyorum’ demesini istemiyorum. Çocuklarım ölürse ben de ölürüm.” diye konuştu.
Filistinli gazeteci Şerif: Gazze ölüyor ve onunla birlikte biz de ölüyoruz
Al Jazeera, Gazze’nin kuzeyinde görev yapan Filistinli muhabiri Enes el-Şerif’in gönderdiği mesajı sosyal medya hesabından paylaştı.
İsrail saldırıları ve yardım girişlerine getirdiği engellemeler nedeniyle Şerif’in de aralarında olduğu Gazze’de 2 milyondan fazla kişinin açlıkla mücadele ettiğine dikkati çekilen paylaşımda, bölgeye acil insani yardım ulaştırılması ve sivillerin korunması çağrısı yapıldı.
Filistin gazeteci Şerif Al Jazeera’ya gönderdiği mesajında, İsrail’in saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana bölgede yaşananları aktarmaya devam ettiğini belirtti.
“Bugün harekete geçilmezse yarın Gazze’de kurtarılmayı bekleyen kimse olmayabilir”
Bölgede yaşanan gıda krizi ve açlığa dikkati çeken Şerif, “Açlıktan boğuluyorum, bitkinlikten titriyorum ve her an peşimi bırakmayan bayılma hissine direniyorum. Kameranın önünde durup istikrarlı görünmeye çalışıyoruz ama gerçek şu ki içimizde dağılıp gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şerif, Gazze’ye yönelik saldırıların, ablukanın ve katliamların son bulması gerektiğini vurgulayarak, “Gazze ölüyor ve onunla birlikte biz de ölüyoruz. Dünya bugün harekete geçmezse yarın (Gazze’de) kurtarılmayı bekleyen kimse olmayabilir.” uyarısını yaptı.
Kudüs’teki kilise liderleri Gazze’ye yardım girişinin engellenmesinin “ölüm cezası olduğunu” söyledi
Kudüs’teki Katolik ve Ortodoks kiliselerinin liderleri Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi Patriği 3. Theophilos ile Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa, işgal altındaki Doğu Kudüs’te düzenledikleri basın toplantısında, Gazze’de İsrail’in hedef aldığı Kutsal Aile Kilisesi’ne yaptıkları ziyareti değerlendirdi.
Kudüs Latin Patriği Kardinal Pizzaballa, Gazze’ye yaptıkları ziyaretten kalpleri kırık olarak döndüklerini, Gazze’nin yıkım içinde olduğunu, insanların sürgün içinde kaç gün geçirdiğini bilmeden çadırlarda kaldığını, “alıştıkları için çocukların patlayan bombalar karşısında irkilmeden oynadığını” anlattı.
Gazze’deki kiliseler ile bunlara bağlı hastane ve aşevlerinin herkes için sığınak görevi gördüğüne işaret eden Pizzaballa, “İnsani yardım sadece gerekli değil aynı zamanda ölüm kalım meselesi. Buna izin vermemek sadece geciktirme değil bir ölüm cezası. Yemek, su, ilaç, barınak eksikliğiyle geçen her saat daha fazla zarara yol açıyor.” diye konuştu.
İnsanlar, bir öğün yemek için saatlerce güneşin altında bekliyor
İnsanların bir öğün yemek için saatlerce güneşin altında beklediğini gördüklerini anlatan Pizzaballa, “bunun bir aşağılama anlamına geldiğini, ahlaki olarak kabul edilemez ve meşrulaştırılamaz olduğunu” söyledi.
Bölge ve dünya liderlerine seslenen Pizzabella, Papa 14. Leo’nun “insan hakları hukuku, sivillerin korunması zorunluluğuna uyulması, toplu cezalandırma, ayrım gözetmeksizin güç kullanımı ve insanların zorla yerinden edilmesinin engellenmesi” yönündeki çağrısını hatırlattı.
“Savaşı bitirme, insanların ortak iyiliğini en üst öncelik olarak koyma zamanı geldi”
Pizzabella, “Bu saçmalığı sonlandırma, savaşı bitirme, insanların ortak iyiliğini en üst öncelik olarak koyma zamanı geldi.” ifadesini kullandı.
İsrail’in kiliselerin Gazze’ye göndereceği 500 ton insani yardıma onay verdiğini aktaran Pizzabella, ancak bu yardımın içeri gönderilmesinin karmaşık bir süreç olduğunu ifade etti. Pizzabella, din adamları Gazze’ye girdiğinde gıda almak için kiliseye pek çok kişinin geldiğini anlattı.
Pizzabella, ABD Başkanı Donald Trump’tan Gazze’ye saldırıların durdurulması için daha aktif rol almasını istedi.
Gazze’de Filistinli bir babanın uzuvlarını kaybetmiş çocuklarının başında dua etmesinin kendisini etkilediğini dile getiren Pizzabella, Filistinlilerin “açlık ve susuzluk içinde hayata tutunduğunu, yıkımın çok büyük olduğunu” vurguladı.
AA muhabirinin, “işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, Hristiyan köyü Taybe’ye saldırısında İsrail polisinin soruşturmasına göre kilisenin zarar görmediği yönündeki bulguyu nasıl değerlendirdiğini” sorması üzerine Pizzabella, “Batı Şeria’nın kanunsuz bir yer haline geldiğini” söyledi.
Pizzabella, Gazze’de kiliseye düzenlenen saldırıda 3 kişinin öldüğünü ancak bugüne kadar öldürülen Filistinlilerin sayısının binlerle ifade edildiğini, hemen her gün onlarca insanın öldüğünü ve Hristiyanların Filistin halkının bir parçası olarak bu saldırıların kurbanı olduğunu dile getirdi.
“Sessizlik suç ortaklığı anlamına geliyor”
Aynı şekilde 3. Theophilos da uluslararası topluma, “Gazze’de yaşanan sıkıntılar karşısında sessizliğin suç ortaklığı anlamına geldiği” mesajını gönderdiklerini belirtti.
Gazze’deki Hristiyan cemaatin kendilerine çektikleri açlığın boyutunu anlattığını paylaşan 3. Theophilos, Filistinlilerin şubat ayından itibaren et veya tavuk görmediğini, böcekli pirinç veya makarna yediklerini aktardı.
Gazze’yi ziyaretlerinin ardından ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee ile bir araya geldiklerini aktaran 3. Theophilos, buna karşın İsrail’den Başbakan Binyamin Netanyahu veya diğer İsrailli yetkililerle görüşmediklerini söyledi.
İsrail ordusunun Gazze kentinin kuzeyinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Kutsal Aile Kilisesi’ne 17 Temmuz’da düzenlediği saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş, aralarında kilisenin papazının da yer aldığı 10 kişi de yaralanmıştı.
Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi Patriği 3. Theophilos ile Orta Doğu’daki en üst düzey Katolik din adamı olan Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa, İsrail ordusunun tank atışıyla hedef aldığı Kutsal Aile Kilisesi’ni ziyaret etmek üzere 18 Temmuz’da Gazze’ye gitmişti.
İsrail, UNRWA’nın 6 bin tır yardımının açıktan ölümlerin yaşandığı Gazze’ye girmesine izin vermiyor
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA), X hesabından yapılan açıklamada, BM çalışanları da dahil Gazze’deki halkın açlık nedeniyle umutsuz mesajlar gönderdiği aktarıldı.
Açlıktan ölümlerin yaşandığı Gazze’de gıda fiyatlarının 40 kat arttığı belirtilen açıklamada, “Gazze’nin hemen dışında, UNRWA’nın depolarında tüm nüfusa üç aydan fazla yetecek kadar gıda stoku var.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, “Gazze’deki acı insan yapımıdır ve durdurulmalıdır.” denilerek İsrail’e ablukayı bir an önce kaldırması ve bölgeye yardım girişine izin vermesi çağrısı yapıldı.
Gazze Şeridi’nde 1 kg un ve pirincin fiyatının 30, şekerin kilosunun ise 100 dolara çıktığı kaydedildi.
UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma da basına verdiği röportajda, bir kaç kilometre ötede dükkanların dolu olmasına karşın Gazze’de aralarında BM çalışanlarının da olduğu tüm halkın kıtlık yaşadığını ve şiddetli açlıktan bayıldığını söyledi.
Touma, “Mısır ve Ürdün’de 6 bin kamyon dolusu gıda, ilaç ve hijyen malzemesi, UNRWA tarafından insanlara dağıtılmak üzere Gazze’ye sokulmak için yeşil ışık yakılmasını bekliyor.” ifadelerini kullandı.
AFP, açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olan Gazze’deki çalışanlarını tahliye edecek
Fransız haber ajansı Agence France Presse’in (AFP) Gazetecileri Derneğinin (SDJ de l’AFP) X hesabından yapılan açıklamada, ajans yönetiminin de Gazze’deki gazetecilerinin kötüleşen yaşam koşullarından endişe duyduğu belirtildi.
Açıklamada, “(Gazze’deki gazetecilerin) Cesaretlerine, mesleklerine olan bağlılıklarına ve örnek teşkil eden direnişlerine rağmen durumları artık sürdürülemez hale geldi.” ifadesine yer verildi.
Gazze’deki ajans çalışanlarının açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret edilen açıklamada, AFP yönetiminin ocak 2024 ile nisan 2024 tarihleri arasında 8 çalışanını tahliye ettiği gibi Gazze’deki serbest gazetecilerini de tahliye kararı aldığı duyuruldu.
İsrail’in abluka altına aldığı Gazze’ye uluslararası gazetecilerin girişinin yasak olduğu ve burada görev yapan birkaç gazetecinin yaptığı işin tüm dünyanın Gazze’de yaşananlardan haberdar olması açısından ne kadar önemli olduğu vurgulanan açıklamada, orada kalan gazeteciler için de tahliyenin kaçınılmaz olduğu ifade edildi.
“Meslektaşlarımızın çatışmalarda öldüğünü gördük ancak açlıktan öldüğünü görmedik”
AFP Gazetecileri Derneğinin dün yaptığı açıklamada Gazze’deki açlığa tepki göstererek, “AFP’nin kurulduğu Ağustos 1944’ten bu yana çatışmalarda kaybettiğimiz gazetecilerimiz oldu, saflarımızda yaralılar ve esir düşenler oldu ancak hiçbirimiz bir meslektaşımızın açlıktan öldüğünü hatırlamıyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi verilerine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda 229 Filistinli gazeteci hayatını kaybetti.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, yardım girişinin engellenmesi nedeniyle Ekim 2023’ten bu yana 76’sı çocuk 86 Filistinlinin açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
“Dünya Gazze’ye bir kutu mama gönderemiyorsa hepimiz öleceğiz”
Gazze Şeridi’nin kuzeyinde henüz 40 günlük olan Yusuf Muhammed es-Safedi de bebek maması ve takviye gıdaların bulunamaması sonucu açlık ve yetersiz beslenme sebebiyle hayatını kaybedenlerden biri.
Yusuf bebeğin babası Ethem es-Safedi, kucağında hayatını kaybeden bebeğiyle AA muhabirine açıklamada bulundu.
Safedi, “Bebek 40 günlüktü. Bebek maması yok, annelerin sütü kesildi, ekmek yok, yiyecek yok.” dedi.
İsrail’in insani yardım girişini engellemesine işaret eden acılı baba, “Bütün bunlar abluka altında olmamızdan ve sınır kapılarının kapalı olmasından kaynaklanıyor.” ifadesini kullandı.
Safedi, “Biz kıtlık çekiyoruz; çocuklarımıza mama, kadınlarımıza yiyecek bulamıyoruz. Hiçbir ihtiyacımızı karşılayamaz hale geldik.” şeklinde konuştu.
Gazze’ye saldırıların durdurulmamasına ve İsrail’in desteklenmesine işaret eden Safedi, “tüm dünyanın Gazze Şeridi’ne karşı olduğunu” vurguladı.
“Bebeklerimize vermek için mama istemiştik, bebeğimiz hayatını kaybetti”
Safedi, Gazze’ye yardımların ulaştırılamamasına ilişkin, “Yardım çağrısı yaptığımız hiçbir Arap ülkesi bize yardım edemedi. Tüm Arap liderlerine çağrıda bulunduk, ama kimse bize yardım edemiyor ve kimse bizim için bir şey yapamıyor.” diye konuştu.
Filistinli baba, “Bebeklerimize vermek için mama istemiştik, bebeğimiz hayatını kaybetti çünkü bir karton mama bile yok. Her bebek, her çocuk ölüm riskiyle altında.” dedi.
Safedi, “Bırak bizi yetişkinleri, eğer bütün dünya Gazze’ye bir kutu mama gönderemiyorsa, hepimiz öleceğiz. Çünkü biz yetişkinler buraya yiyecek sokabilecek durumda değiliz.” ifadelerini kullandı.
“Gençler ve yetişkinler yiyecek almak için dağıtım merkezine ölüme gidiyor”
“Genel bir kıtlık içindeyiz.” diyen Filistinli baba, bebekler için mama ulaştırmaktan başka seçenek olmadığının altını çizerek içinde bulundukları çaresizlikten serzenişte bulundu.
Safedi, “Gençler ve yetişkinler yiyecek bulmak için yardım dağıtım merkezlerine gidiyorlar ama canlarını veriyorlar. Yürüyerek gidip kefen içinde dönüyorlar.” dedi.
Filistinli acılı baba, “Hastanelere her gün 100-150 şehit geliyor içinde bulunduğumuz kıtlık yüzünden. Yeter artık bize yapılan bu zulüm bu kahır.” şeklinde konuştu.
“Her gün bir çocuk ölüyor, kalanları da ölüm riski altında”
Safedi, “Artık konuşmaya takatimiz kalmadı, ayaklarımızın üzerinde durmaya halimiz yok.” ifadelerini kullandı.
Acılı baba, “Her gün bir çocuk ölüyor, diğerleri de ölüm riski altında. Yiyecek içecek hiçbir şey yok.” dedi.
Filistinli baba Safedi, yaşadıkları karşısında metanetini ve Allah’a olan tevekkülünü kaybetmeyerek, “Allah bize yeter o ne güzel vekildir” dedi.
Gazze “açlıktan” ölüyor
İsrail’in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi’nde açlık nedeniyle ölümler artıyor.
Yerel ve uluslararası çevreler İsrail’in “açlığı ve susuzluğu silah olarak” kullandığını belirtiyor.
Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze’nin yüzde 88’ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.
Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze’de İsrail saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.
Temel malzemelerden yoksun bir şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
İsrail ordusu ise günlük düzenlediği saldırılarla yerinden edilenlerin çadırları ve barındığı sivil noktaları bombalıyor.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 59 bin 29 Filistinli hayatını kaybetti, 142 bin 135 kişi de yaralandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***