Fransa ve aralarında İspanya, Norveç, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Finlandiya’nın da bulunduğu 14 Batılı ülke, dünya genelindeki devletlere Filistin’i tanımaları için ortak çağrıda bulundu. Açıklama, Fransa ile Suudi Arabistan’ın eş başkanlığında New York’ta düzenlenen ve iki devletli çözümün yeniden canlandırılmasını amaçlayan konferansın ardından yapıldı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, yayımlanan ortak bildiriye ilişkin yaptığı paylaşımda, “New York’ta 14 ülkeyle birlikte kolektif bir çağrı yapıyoruz: Filistin Devleti’ni tanıma arzumuzu ifade ediyor ve henüz tanımamış olanları da bize katılmaya davet ediyoruz.” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ülkesinin eylül ayında Filistin devletini resmen tanıyacağını duyurmuş, bu karar İsrail ve ABD’nin sert tepkisini çekmişti. Paris yönetimi, bu adımla birlikte uluslararası tanınmayı hızlandırmayı hedefliyor.
Benzer bir açıklama da İngiltere Başbakanı Keir Starmer’dan geldi. Starmer, İsrail’in Gazze’de ateşkes ilan etmek, Gazze’ye yardıma izin vermek, iki devletli çözüm kapsamında uzun vadeli kalıcı barış taahhüt etmek gibi “önemli adımlar” atmaması halinde, İngiltere’nin eylül ayında Filistin devletini tanıyacağını söyledi. Bu gerçekleşirse, Fransa ile İngiltere, G7 ülkeleri içinde Filistin’i tanıyan ilk iki ülke olacak.
Ortak bildiride imzası olan 15 ülke, “iki devletli çözüm vizyonuna olan sarsılmaz bağlılıklarını” yineledi. Henüz Filistin’i resmen tanımamış olan Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda da tanımayı “olumlu değerlendirdiklerini” belirtti.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***