CHP’li belediyeler ve siyasiler başta olmak üzere, yapılan operasyonlar, açılan soruşturmalar ve tutuklamalar, ekonomi gazeteciliğinin uluslararası yayın kuruluşu Bloomberg’de yer buldu. Bloomberg, yaşanan baskı ortamının Türkiye’yi riskli bir konuma çektiğine işaret etti.
Siyasi krizler ekonomide kötü gidişatlara neden olurken, halihazırda krizde olan ekonomisi için kronikleşme riski barındıran sorunlara neden oluyor.
Daha önce 19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınması ile piyasalar çakılmıştı.
Ardından gelen haftalarda ise hem Merkez Bankası rezervlerinde kayıplar derinleşmiş, hem de yabancı yatırımcılar, ortamı riskli bularak sert çıkışlar yapmıştı.19 Mart’ın ekonomiye kısa sürede verdiği zarar saklanamayacak kadar büyükken, CHP’li belediyelere yönelik gözaltı ve tutuklama kararları yeniden risk algısı oluşturuyor.
Ekonomi gazeteciliğinin önde gelen kuruluşu merkezli Bloomberg, konuya ilişkin yayımladığı detaylı analizde, bu riske dikkat çekti.
Yaşanan gelişmelerin, Türkiye’deki hukuk devleti algısına zarar verdiğine işaret eden Bloomberg, yine siyasi istikrarın da riske girediğine dikkati çekti.
“Siyasi baskının dozu arttı”
“Türkiye’de muhalefet üzerindeki baskı parti lideri hakkındaki soruşturmayla artıyor” başlıklı haberinde Bloomberg, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik başlatılan soruşturma ve çok sayıda belediye başkanının gözaltına alınmasına işaret etti ve siyasi baskı dozunun artırıldığına vurgu yaptı.
Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan sürece dair haberde operasyonların dalga dalga yayıldığının altı çizildi. Gazetecileriden öğrencilere, YouTuber’ları, karikatüristlere tutuklama ve gözaltı furyasının yayıldığına dikkat çekildi.
Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin, yargının bağımsız hareket ettiği yönündeki iddiasının sürdüğü, muhalefetin ise bu durumu aynı biçimde yorumladığı değerlendirmesi yer aldı.
Bloomberg analizinde, CHP’ye göre yaşananlar, geçen yılki yerel seçimlerde elde edilen tarihi başarının geri alınması için başlatılan sistematik bir sindirme operasyonu.
Şu ifadelere yer verildi:
“Pek çok siyasetçi yolsuzlukla suçlanıyor, diğerleri ise cumhurbaşkanına, İslam’a ya da ulusal değerlere hakaretle itham ediliyor. Bu suçlamalar, hükümete yakın medya organları tarafından sıkça servis ediliyor”
Piyasalardaki ilk tepkilere yer verilen analiz haberde Türk Lirasının, hafta başında ABD Doları karşısında yüzde 0,2 değer kaybettiği bilgisi yer aldı.
“Hukukun üstünlüğü” endişesi
Bu gelişmelerin Türkiye’de ekonomi yönetiminin, küresel yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak istediği bir dönemde gerçekleşmesinin zamanlama açısından dikkat çekici olduğunu ifade edildi.
Siyasal baskıların beraberinde, yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk algısını da yükselttiği ifade edilen haberde özellikle “hukukun üstünlüğü” konusunda endişelerin arttığının altı çizildi.
Bloomberg değerlendirmesinde dikkat çeken bir diğer nokta ise uzun vaadeli zarar oldu. Bloomberg bu yaşanan baskının faturasının uzun vadede ekonomik toparlanma hedeflerine zarar verebileceği uyarısı yer aldı.