Almanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) Başkanı Holger Münch’ün uyuşturucu ticaretinin giderek daha fazla Avrupa’ya kaydığı yönündeki açıklaması, Almanya’da tedirginliğe neden oldu. Münch söz konusu trendi “kokain dalgası” olarak nitelendiriyor.
İstatistikler, özellikle Almanya’nın kokain kullanımında kayda değer bir artış yaşayan ülkeler arasında öne çıktığını ortaya koydu. Münch, Kuzey Amerika’daki uyuşturucu piyasası doygunluğa ulaştığı için uyuşturucu ticaretinin artık Avrupa’da yoğunlaştığını vurguladı.
En yaygın uyuşturucu hâline geldi
Alman hükümetinin bağımlılık ve uyuşturucuyla mücadeleden sorumlu temsilcisi Burkhard Blienert, söz konusu durumdan endişeli.
DW’ye verdiği değerlendirmede Almanya’daki kokain kullanımının son yıllarda iki kat arttığını belirten Blienert, “Bu, kokainin Almanya’daki en yaygın yasa dışı uyuşturucu olduğu anlamına geliyor” diye konuştu. Blienert ayrıca, insanların uyuşturuculara yönelmesine neden olan faktörlerin başında bazı toplumsal belirsizlikler ve zorlukların geldiğine dikkat çekti.
2024 yılına ait suç istatistiklerine göre, Almanya’da kokainle bağlantılı suçlar geçen yıl yüzde 5 oranında arttı. 2023 yılında Almanya’da toplam 43 ton kokain ele geçirildi. Bu miktar, bir önceki yılın verileriyle karşılaştırıldığında Almanya’da mevcut olan kokainde iki kattan fazla artış yaşandığı görülüyor.
Gümrük görevlileri de el koyulan kokain miktarında kayda değer bir artış yaşandığını aktarıyor.
Kokain. Avrupa’ya öncelikli olarak Ekvador’un Guayaquil limanından taşınıyor. Ekvador’un hızla uyuşturucu kaçakçılığı açısından önemli bir merkez haline geldiği söylenebilir. Hamburg, Rotterdam ve Anvers gibi Kuzey Denizi limanları, Güney Amerika’dan gelen kokain için ana giriş kapıları. Özellikle Ekvador’dan gelen konteynerlerde kokain, meyve sevkiyatları arasında gizlenerek Avrupa’ya sokuluyor.
Artışın çeşitli nedenleri var
BKA Başkanı Münch’e göre, Avrupa pazarlarındaki kokain miktarının artmasının çeşitli nedenleri var. Afganistan’daki eroin üretiminin azaldığına dikkat çeken Münch’e göre, radikal İslamcı Taliban’ın afyon ekimini durdurması, küresel ölçekte bir eroin kıtlığına yol açtı. Bunun sonucunda da uyuşturucu pazarları ciddi bir dönüşüme uğradı.
Öte yandan Almanya’da bir yıldır esrar kullanımı belirli kurallar çerçevesinde yasal. Kamusal alanda esrar tüketimi artık suç sayılmıyor. Ancak uzmanlar, bu durumun gençler arasında yasa dışı maddelere ilgiyi artırabileceği uyarısında bulunuyor.
Buna ek olarak kokainin sosyal çevrelerde daha yaygın tüketilir hale gelmesi, kokain tüketimindeki artışı tetikliyor.
“Pizza siparişi vermek gibi”
Bir gram kokainin fiyatı Almanya’da 50 ile 80 euro arasında değişiyor. Bu da tüketiciler için söz konusu uyuşturucuyu kolay erişilebilir hale getiriyor. Alman Kriminal Polisler Derneği’nden Jörn Memenga, “Yasaklı madde arayışında olanlar için kokain giderek daha cazip hale gelebilir” uyarısında bulunuyor.
Bugünlerde kokain, Telegram gibi uygulamalar üzerinden dahi kolayca sipariş edilebiliyor. Hamburg merkezli Bağımlılık Araştırma Merkezi’nden Heike Zurhold, durumu şöyle özetliyor:
“Bu, pizza siparişi vermek gibi. Kurye kapınıza kokain getiriyor.”
Tüm bunların paralelinde uzmanlar, kokain kullanımının ciddi sağlık risklerine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Kokain, damarları aniden daraltarak gençlerde kalp krizi ve felç riskini artıran bir madde. Öte yandan kokain, uzun vadede kronik anksiyete, panik atak, uyku bozuklukları ve paranoyaya da neden olabiliyor.
Önlemler yeterli mi?
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne (UNODC) göre, Avrupa’da kokainin yakalanma riski Latin Amerika’dakine olduğuna kıyasla daha düşük. Buralarda satıcılar, liman personelini rüşvetle etkileyebiliyor. Almanya’da bir savcının uyuşturucu çetesine gizli bilgi sattığı iddiasıyla yargılanması da Alman hukuk sistemindeki zaafları gözler önüne serdi.
Belçika ve Hollanda, liman güvenliğini artırmak için çeşitli adımlar atarken, Almanya’nın bu noktada geride kaldığı belirtiliyor.
Burkhard Blienert, uyuşturucuyla mücadelede başarılı olabilmek için yalnızca güvenlik önlemlerinin yeterli olmayacağını vurguluyor. Blienert, “Önleme, destek ve suçla kararlı mücadeleyi kapsayan ortak bir stratejiye ihtiyacımız var” diyor.
Türkiye’de de kokain trafiği artıyor
AP haber ajansının aktardığına göre, son yıllarda Türkiye’ye kokain sevkiyatlarında da önemli artışlar yaşanıyor. 2024 yılında gerçekleştirilen bir operasyonda, üç farklı ilde toplam 608 kilogram kokain ele geçirildi. Bu miktar, Türkiye tarihindeki en büyük üçüncü el koyma vakası olarak kayıtlara geçti.
Uzmanlar, Türkiye’nin yalnızca transit ülke olmaktan çıkarak kokain tüketimi açısından da büyüyen bir pazar haline geldiğine dikkat çekiyor. Avrupa’daki güvenlik önlemlerinin sıkılaşmasıyla birlikte, uyuşturucu kaçakçılarının alternatif güzergâhlara yöneldiği, Türkiye’nin ise bu yeni rotalarda merkezi bir konum kazandığı belirtiliyor.
KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***