Dünyaca ünlü TED Konuşmaları artık daha kısa. Türk asıllı İngiliz yazar Elif Şafak, Hay Edebiyat Festivali’nde yaptığı açıklamada, ilk TED konuşmasını yaptığı dönemde kendisine 19 dakikalık bir süre tanındığını, ancak yıllar sonra tekrar davet edildiğinde bu sürenin 13 dakikaya indirildiğini söyledi. Sunulan gerekçe ise dikkat sürelerinin kısalması.
TED, yani “Technology, Entertainment, Design” (Teknoloji, Eğlence, Tasarım) alanlarında “her şeyi değiştiren fikirleri” yaymayı amaçlayan bir konferans ve medya platformu. 1984’te başlayan bu girişim, yıllar içinde milyonlarca kişiye ilham veren kısa videolarıyla tanındı. Ancak artık bu videolar daha da kısa tutuluyor.
Şafak’a göre TED yetkilileri, konuşma süresini kısaltma kararını “dünyanın ortalama dikkat süresinin kısalması” ile açıkladı. Bu duruma üzüldüğünü ifade eden Şafak, “Artık birkaç dakikadan uzun konuşmalara tahammülümüz yok. Aşırı bilgi çağında yaşıyoruz. Bu kadar çok veriyi işleyemiyoruz. Bu da bizi yorgun, moralsiz ve zamanla hissiz hale getiriyor,” dedi.
Bu iddia kamuoyunda da yankı buluyor. King’s College London’ın 2022’de yaptığı bir araştırmaya göre, insanların yüzde 49’u dikkat süresinin azaldığını düşünüyor, yüzde 50’si ise telefonlarını bakmayı bırakamıyor. Sadece gençler değil, orta yaş grubu da aynı sorundan mustarip.
Bununla birlikte, dikkat süresiyle ilgili uzun dönemli bilimsel çalışmaların yetersizliği nedeniyle bu düşüşün ne kadar gerçek olduğu belirsizliğini koruyor. Ayrıca, 2015 tarihli bir başka çalışma, kitapların son 15 yılda yüzde 25 oranında uzadığını ortaya koymuştu. Ancak 2024 Uluslararası Booker Ödülü’nün uzun listesinde yer alan kitapların büyük kısmı 200 sayfadan kısa.
Sinema dünyasında da benzer bir algı karmaşası var. Filmlerin giderek uzadığı düşünülse de, verilere göre bu gerçek değil. Uzun metrajlı yapımların artışı büyük ölçüde pazarlama stratejilerinden kaynaklanıyor.
Kısacası, dikkat süresi çağın en çok konuşulan meselelerinden biri haline gelirken, bunun etkileri edebiyattan sinemaya, kamu söyleminden medya platformlarına kadar birçok alana yansıyor. Ancak dikkat sürelerinin gerçekten mi kısaldığı, yoksa sadece böyle hissettiğimiz mi hala kesin değil.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***