MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’de Meclis’te yaptığı çağrısı sonrası başlayan ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” ile gelişen süreçte, gözler PKK’nın silah bırakma kongresine çevrildi.
PKK’nın, ‘Öcalan’ın silah bırakma ve fesih kongresini yönetir hale gelmesini diliyoruz’ açıklaması sonrasında başlayan ‘süreçte kriz olduğu’ yönündeki tartışmalar sürerken kulislere yeni bir iddia yansıdı.
Örgüt fesih kongresini yapma kararını verdi, devlete iletti
İddiaya göre, örgütün Öcalan’ın çağrısının arkasında olduğu ve fesih kongresini en kısa süre içerisinde yapacağı netleşti. Örgüt bu yöndeki kararını devlet yetkilileri ile de paylaştı.
Öcalan yönetmeyecek, kapsamlı mesajı paylaşılacak
Yakın zamanda yapılması planlanan kongreyi Öcalan’ın bizzat yönetmeyeceği ancak kapsamlı bir mesajının kongrede paylaşılacağı kulislere yansıyan iddialar arasında yer aldı.
AKP: ‘Vazgeçen taraf biz olmayacağız’
Silah bırakma sürecinin gecikmesinin süreçte krize sebep olduğuna dair iddiaları sorduğumuz AKP ve DEM Partili kaynaklar da mevcut durumda bir krizin söz konusu olmadığını söyledi.
‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde herhangi bir aksama olmadığını belirten AKP’li bir kurmay, “Terör sorununun çözümünde vazgeçen ve ayak direyen taraf biz olmayacağız. Terörsüz Türkiye hedefinde aksama yok” dedi.
‘Bu uzun bir yolculuk, tüm taraflar üslubuna dikkat etmeli’
Sürecin ‘uzun bir yolculuk’ olduğunu söyleyen AKP’li yetkili, “Bu çok uzun bir yolculuk. Silah bırakma süreci takip edilecek, güvenlik birimlerince planlanacak. Bununla bitmeyecek. Toplumun talep ve ihtiyaçları doğrultusunda atılacak adımlar olacak. Belki bazı provokasyon girişimleriyle karşılaşacağız. Tüm bunlara karşı tüm tarafların kararlı olması ve üslubuna dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.
‘İletişim ve çalışma özgürlüğü talebi ancak silah bırakılırsa müzakereye açılabilir’
AKP’li yetkili, örgütün Öcalan’ın koşullarına dair taleplerine ilişkin de şunları söyledi: “Öcalan’ın iletişim ve çalışma özgürlüğüne dair talep ancak ve ancak örgüt silah bırakma noktasına gelir ve fesih kararını duyurursa müzakereye açık bir öneri olur.”
DEM Parti: Pazarlık olarak anlaşılacak bir durum söz konusu değil
DEM Parti’ye göre de süreçte kriz ya da tıkanma söz konusu değil. DEM Partili bir yönetici, zaman zaman karşılıklı olarak yapılan bazı açıklamalar rahatsızlık yaratsa da diyalog yoluyla sorunların aşıldığını söyledi.
DEM Partili yetkili, “Süreç karşılıklı iyi niyet ve gereklilikler üzerinden adımların atılması şeklinde yürüyecek. Karşılıklı pazarlık görüntüsüne sebep olacak bir durum söz konusu değil” dedi.
Fesih kongresinden sonraki süreç önemli
DEM Partili yetkili, PKK’nın fesih kongresinden sonraki sürecin önemine dikkat çekti ve bu süreç için gerekli alt yapının hazırlanacağını iktidar temsilcilerinin de vurguladığını hatırlattı.
Ne oldu?MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi” çağrısı yaptığı PKK’nın lideri Abdullah Öcalan, aylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan’ın çağrısında “Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum” ifadeleri yer aldı. Öcalan, “Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın” dedi. Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısına ek olarak gönderdiği “Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK’nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir” notu da okundu. Öcalan’ın, PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtti. Komite, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını da istedi. PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurguladı. PKK ateşkes ilan etti; Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını istedi Öcalan’dan tarihi çağrı: Tüm gruplar silahları bırakmalı, PKK kendini feshetmeli! İşte Öcalan’ın “silah bırakma” ve “PKK’nın feshedilmesi” çağrısı yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” başlıklı açıklamanın tam metni Sırrı Süreyya Önder: Bu ülkenin bütün evlatlarını; asker, polis ayırt etmeksizin saygıyla anıyoruz Medya, Abdullah Öcalan’ın çağrısını nasıl gördü? PKK lideri Abdullah Öcalan’ın silah bırakma ve örgütü lağvetme çağrısı, dünya basınında nasıl yankılandı? Bakırhan: Öcalan’ın çağrısından sonra Bahçeli aradı, “Bu ülkeyi birlikte demokratikleştireceğiz, ne gerekiyorsa yapmaya hazırım” dedi Pervin Buldan: Bahçeli, çağrının ertesi günü bizi arayıp teşekkür etti; “Elimden geleni yapacağım” dedi Önder: Bahçeli bana “Daha barış halayı çekeceğiz” demişti; Öcalan Bahçeli’nin açıklamasına bir parça şaşırmış, “Meclis’e gelmeme gerek yok, buradan konuşurum” dedi HASAN CEMAL YAZDI – Silahlara veda zamanı… Hoş geldin barış! MEHMET Y. YILMAZ YAZDI – PKK silah bırakacak, Saray da “baskı rejimini!” GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI – Öcalan’dan beklenen çağrı geldi, şimdi ne olacak?
|