AFP
Avrupa Birliği, Gazze’de yaşanan vahşetin ardından İsrail ile ticaret ve işbirliğini gözden geçirme kararı aldı.
Avrupa Birliği, Gazze’deki saldırılarını genişletmesi ve iki aydır devam eden yardım ablukasını tam olarak kaldırmaması nedeniyle İsrail ile olan geniş kapsamlı ticaret ve işbirliği anlaşmasını gözden geçirecek. Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının çoğunluğu, Hollanda’nın Gazze’deki eylemleri nedeniyle bloğun İsrail ile ilişkilerini gözden geçirme önerisini destekledi.
Karar Salı günü, Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp tarafından bu ayın başlarında sunulan önerinin 27 dışişleri bakanından 17’si tarafından desteklenmesinin ardından alındı. AB, İsrail’in iki taraf arasındaki ticari ve diplomatik ilişkileri tanımlayan geniş kapsamlı bir anlaşma olan AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın 2. Maddesi kapsamındaki insan hakları yükümlülüklerini ihlal edip etmediğini tespit etmek üzere bir inceleme başlatacak.
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugünkü görüşmelerde İsrail ile Ortaklık Anlaşmamızın 2. Maddesinin gözden geçirilmesi yönünde güçlü bir çoğunluk olduğu açıktır” dedi. Kallas ayrıca İsrail’in sınırlı sayıda kamyonun yerleşim bölgesine girmesine izin verme kararının “memnuniyet verici” olduğunu ancak bunun “okyanusta bir damla” olduğunu söyledi.
AB, yılda 45 milyar Avro’yu aşan ticari ilişkisiyle İsrail’in en büyük ticaret ortağı durumunda ve Anlaşmanın 2. Maddesi iki taraf arasındaki ilişkilerin insan haklarına ve demokratik ilkelere saygıya dayalı olacağını belirtiyor.
İrlanda ve İspanya, Ortaklık Anlaşması’nın yeniden gözden geçirilmesi ihtimalini ilk olarak 15 ay önce Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e gönderdikleri ve henüz cevaplanmamış bir mektupla gündeme getirmiş, ancak başka hiçbir AB ülkesinin kesin desteğini alamamıştı.
İsrail’in sıkı bir müttefiki olarak görülen Hollanda’nın, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın “uluslararası insancıl hukuku” ve dolayısıyla 2. Maddeyi ihlal ettiğini söylemesiyle anlaşmanın gözden geçirilmesi tekrar gündeme geldi. Dokuz üye ülke – Belçika, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Portekiz, Slovenya, İspanya ve İsveç – Salı günkü dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Hollanda’nın önerisini açıkça desteklemişti.
Diplomatik kaynaklara göre Danimarka, Estonya, Malta, Polonya, Romanya ve Slovakya da Salı günü incelemeyi destekledi. Bir başka diplomat, İsrail’in güçlü bir destekçisi olan Avusturya’nın herhangi bir itirazda bulunmak üzere söz almadığını söyledi. Kaynaklar ayrıca Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya ve Litvanya’nın karşı olduğunu, Letonya’nın ise “tarafsız” olduğunu belirtti.
Batı Şeria’daki şiddet olaylarından sorumlu İsrailli yerleşimcilere daha fazla yaptırım uygulanarak İsrail üzerindeki baskının arttırılmasına yönelik bir başka öneri 27 üye ülkenin 26’sı tarafından desteklenirken Macaristan tarafından veto edildi. İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard ise daha ileri giderek İsrailli bakanlara yönelik AB yaptırımları için bastırmayı önerdi.
Salı günü erken saatlerde İngiltere, Gazze’deki “tahammül edilemez” olarak nitelendirdiği saldırı nedeniyle ticari görüşmeleri askıya aldı ve İsrail büyükelçisini çağırdı. Bu karar, İngiltere, Fransa ve Kanada liderlerinin İsrail’in saldırılarını durdurmaması ve yardım kısıtlamalarını kaldırmaması halinde “somut adımlar atılacağı” tehdidinde bulunmasının hemen ardından geldi.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***