21 Nisan Pazartesi günü 88 yaşında hayatını kaybeden Papa Francesco için bugün Vatikan’da dünya liderlerini bir araya getiren bir cenaze töreni düzenleniyor.
San Pietro Meydanı’ndaki törene, 10’dan fazla ülkenin kraliyet ailesi temsilcisi ve 60’tan fazlası devlet ve hükümet başkanı olmak üzere 170’e yakın uluslararası heyetin katılması bekleniyor.
Katılımcılar arasında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın yanı sıra Papa’nın memleketi Arjantin’in Cumhurbaşkanı Javier Milei, ABD Başkanı Donald Trump ve bir önceki başkan Joe Biden, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Prens William, İspanya Kralı Felipe ve Kraliçe Letizia, Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de var.
Uluslararası kuruluşlardan da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gibi isimler olacak.
Türkiye’yi ise cenazede TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un temsil etmesi bekleniyor. Birçok başka ülke de bakan seviyesinde katılıyor.
Papa’nın ölümünün ardından bir taziye mesajı yayımlayan ancak daha sonra bu mesajı silerek polemiklere yol açan İsrail’in ise büyükelçi düzeyinde temsil edilmesi bekleniyor.
İsrail hükümetinin taziye mesajını iptal etmesinde Papa’nın Gazze’yle ilgili eleştirilerinden duyulan rahatsızlığın etkili olduğu belirtiliyordu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bu konudaki haber ve tepkilerin ardından ancak üç gün sonra Papa için bir taziye mesajı verdi.
Cenazede Filistin Yönetimi ise Başbakanı Muhammed Mustafa liderliğindeki bir heyet tarafından temsil edilcek.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya lideri Vladimir Putin törene katılmayacak, Rusya’dan kültür bakanının geleceği açıklandı.
‘San Pietro, Birleşmiş Milletler gibi’
Papaların cenaze törenleri dünyanın her yerinden, olağan şartlarda bir araya gelmeyecek liderleri de buluşturduğu için çok özel bir diplomatik zirve olarak da yorumlanıyor. Törene katılanlar ve katılmayanlar ayrıca analizlere konu oluyor.
Papa Francesco’nun cenazesi de bu boyutuyla İtalya basınında “San Pietro zirvesi” , “Tüm dünya Roma’da”, “San Pietro, Birleşmiş Milletler gibi” şeklinde başlıklarla yer aldı.
Hangi liderlerin yan yana geleceği de tartışma konusu olurken, Vatikan’ın kurallarına göre meydanın ön tarafında, Papa’nın tabutunun sol tarafında kardinallerin oturması, sağda ise uluslararası heyetlerin yer alması bekleniyor.
Devlet temsilcileri arasında ön sırada Vatikan’ı içinde barındıran İtalya ile Papa’nın memleketi Arjantin yer alacak. Hemen sonra kraliyet aileleri gelecek ve ardından devlet temsilcileri, eski bir geleneğe uygun olarak ülkelerin Fransızca isim sıralamasına göre dizilecek.
Liderler törende yan yana gelmese de öncesi ve sonrasında görüşme fırsatı bulabilecek. ABD Başkanı Trump hafta içinde yaptığı bir açıklamada, cenaze için geleceği Roma’da “birçok görüşme” yapacağını söyledi.
Son olarak Şubat sonunda Beyaz Saray ziyaretinde kameraların önünde Trump ile atışan Ukrayna lideri Zelensky de cenaze vesilesiyle ABD Başkanı’yla konuşmayı umduğunu belirtti.
Ayrıca bugüne kadar Trump’la görüşmeyi başaramayan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de gümrük vergileri ile ilgili olarak kısa da olsa bir görüşme yapabilmeyi umduğu bilgisi basında yer aldı.
Son papa cenazesinde neler olmuştu?
Bir önceki papa Ratzinger, 2022’de hayatını kaybettiğinde yaklaşık 10 yıldır “emekliydi”. Yaklaşık 600 yıldır ölümle değil istifayla papalık görevinden ayrılan ilk isim olan Ratzinger için görevdeki papalara kıyasla daha sade ve düşük katılımlı bir cenaze töreni yapılmıştı.
Görevdeyken ölen son papa 2. John Paul’un 2005’teki cenazesi ise “yılın diplomatik olayı” diye niteleniyordu.
O cenazede İran ve İsrail liderleri aynı kadraja girmiş, Tayvan devlet başkanının da davet edilmesi nedeniyle Çin boykot etmişti. Ayrıca İngiltere’nin o dönemki Veliaht Prensi Charles, Zimbabwe’nin tartışmalı Devlet Başkanı Roberto Mugabe ile el sıkışınca tepkilere yol açmıştı.
2005’teki papa cenazesinde ABD’den dönemin başkanı George W. Bush’un yanı sıra, eski başkanlar George H.W. Bush ve Bill Clinton da hazır bulunmuştu. O dönem üç başkan birlikte Air Force One ile Roma’ya gelmişti.
Donald Trump ile selefi Biden’ın ise Papa Francesco’nun cenazesi için ayrı seyahat etmesi bekleniyor.
Son selam evsizler ve göçmenlerden
Devlet erkanının yanı sıra yaklaşık 200 bin kişinin de cenazeyi izlemek için Vatikan’a gelmesi bekleniyor. Papa’nın naaşı Çarşamba gününden Cuma akşamına kadar Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nda ziyarete açılmış, üç gün boyunca uzun kuyruklar oluşturan yaklaşık 250 bin kişi cenaze öncesi papaya bu şekilde saygılarını sunmuştu.
Cenaze töreni için başta Vatikan çevresi olmak üzere Roma’da sıkı güvenlik tedbirleri alındı.
ABD Başkanı Trump’ın ve bazı diğer liderlerin Cuma gününden itibaren şehre gelmeye başlaması nedeniyle birçok bölgede binlerce güvenlik gücü konuşlandırıldı, bazı yollar kapatıldı.
Kritik noktalara keskin nişancılar yerleştirilirken en çok ilgi çeken güvenlik aygıtlarından biri de izinsiz drone’ları engellemek amaçlı “drone bazukaları” oldu.
Papaların cenaze töreni kurallarını sadeleştiren ve kısaltan Papa Francesco’nun naaşı, tören sonrası Vatikan dışında, Roma topraklarındaki Santa Maria Maggiore Bazilikası’na götürülecek. Burada sade bir mezar istediğini söyleyen Francesco, 100 yıldan uzun süredir Vatikan’a gömülmeyen ilk papa olacak.
Vatikan ile Papa’nın son istirahat mekanı olan Santa Maria Maggiore Bazilikası arasındaki yaklaşık yarım saatlik yolculuk boyunca da geniş güvenlik tedbirleri alındı.
Öte yandan, Vatikan’daki dünyanın en güçlü isimlerini buluşturan törenle tezat şekilde Santa Maria Maggiore Bazilikası’nda Papa’nın naaşını “ihtiyaç sahipleri” karşılayacak.
Tabutun gömülmesinden önce Papa’ya son selamı, Vatikan’dan yardım alan yoksullar, göçmenler, evsizler, transseksüeller, hükümlüler gibi Papa’nın dışlanmalarına karşı çıktığı “toplumun son sıradakileri” verecek.
Ellerinde beyaz güllerle Bazilika’da tabutu bekleyecek yaklaşık 40 kişilik bu grubu seçen Vatikan görevlisi Piskopos Benoni Ambarus, Papa’nın burada “en sevdiği çocukları tarafından karşılanacağını” söyledi.
Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***