İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile “Dünya Otizm Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında “Masa Tenisi Otizm Farkındalık Turnuvası” düzenlendi.
Şişli Saadet Özel Eğitim Meslek Okulu’nda düzenlenen etkinliğe, İstanbul Valisi Davut Gül, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, Şişli Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cevdet Ertürkmen, okul yöneticileri, öğrenciler ve aileleri katıldı.
Programda konuşan Vali Gül, tüm öğrencilerin kıymetli olduğunu belirterek, kimseyi ayırmadan hepsine uygun özel eğitim verildiğini dile getirdi.
Son yıllarda özel öğrencilerle ilgili önemli çalışmalar başladığını ifade eden Gül, “Önemli mesafeler kat ettik. Bu, hiçbir eksiğimiz, problemimiz olmadığı anlamına gelmiyor. Hiç şüphesiz eksiklerimiz var. Ama yapılanlara bakıldığında kalan meselelerin de çözülebilecek durumda olduğunu görüyoruz.” dedi.
Saadet Özel Eğitim Meslek Okulu’nun İstanbul Planlama Koordinasyon Birimi tarafından yapıldığını hatırlatan Gül, kentteki yaklaşık 1400 civarındaki okulun proje kapsamında yeniden yaptırıldığını ya da güçlendirilerek depreme dayanıklı hale getirildiğini söyledi.
Gül, öğrencilerin yeteneklerini keşfetmeleri, bireysel ihtiyaçlarını karşılamaları ve hayata atılarak kendi ayakları üzerinde durmaları için eğitim aldıklarını aktararak, şöyle konuştu:
“Özellikle konaklama sektöründe temel belirli ihtiyaçların giderilmesi anlamında, çocuklarımız yeteneklerini olabildiğince geliştirmişler. Bu şu anlama geliyor, emek harcadığımızda biraz sabrettiğimizde, fırsatlar verildiğinde her öğrencimizin kendi ayakları üzerine durabilecekleri bir ortam oluşmuş oluyor. Bir öğrencimiz, ‘Mezuniyetten sonra da bize bu imkanları sağlar mısınız? Yardımcı olur musunuz?’ diye sordu. Evet, bizler burada oldukça, arkadaşlarımızla birlikte özel bir çalışma yapacağız. Mezuniyet sonrası da sizlerin istihdamınız başta olmak üzere her alanda yanınızda olacağız.”
Otizm spektrumu bozukluğunda erken teşhisin önemi
İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner ise sağlıkta dönüşüm projesiyle geldikleri aşamayı Kovid-19 salgınında tüm dünyaya gösterdiklerini söyledi.
Koruyan, geliştiren ve üreten bir sağlık modeliyle devam etmek zorunda olduklarını ifade eden Güner, “Çünkü şunu biliyoruz ki, aynı otizmde olduğu gibi erken teşhiste verimliliği, konforu ve sağlığımızı daha ucuza, daha rahat bir şekilde elde edebilmiş oluyoruz.” dedi.
Otizm tarama, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon programının yıllardır başarılı bir şekilde devam ettirildiğini anlatan Güner, şunları aktardı:
“Şu ana kadar 780 bin çocuğumuz tarandı ve 40 bin riskli çocuğumuzun, çocuk psikiyatristlerimiz vasıtasıyla muayeneleri yapıldı ve binlerce otizm spektrumu bozukluğu tanısı almış çocuğumuzun erkenden tedavilerine başlandı. 18-36 aylık riskli çocuklar 1250 Aile Sağlığı Merkezimizde 5 bine yakın aile hekimimiz tarafından tarandı. Bu kadar büyük tarama dünyada hiçbir noktada yapılmadı. Şunun mutluluğu içindeyiz. Otizm spektrumu bozukluğu riski olan kişiler, erken teşhis ettiğimizde hayata yüzde 100 konforla devam edebilmekte.”
Protokol konuşmalarının ardından otizmli sanatçı Ceren Gökçen, yaptığı resmi Vali Gül’e hediye etti.
Sonrasında gerçekleştirilen masa tenisi turnuvasının finalinde otizmli Özgür Efe Mutluer, otizmli rakibi Mert İşcan‘ı yenerek şampiyon oldu. Mutluer, final müsabakası sonrası Vali Gül ile gösteri maçı yaptı.
Etkinlikte masa tenisi turnuvasında dereceye giren öğrenciler ile Türkiye genelinde düzenlenen çeşitli branşlarda düzenlenen spor müsabakalarında derece yapan öğrenci takımlarına da Vali Gül tarafından hediye verildi.
Vali Gül ve protokol üyeleri, öğrencilerle el baskısı çalışmasına katıldı.
(AA)