İstanbul’da son dört gün içinde sahte içki tüketimi nedeniyle tedavi altına alınan 66 kişiden 30’u hayatını kaybetti. İstanbul’da 83 kişi sahte içki tüketimi sonucu hastaneye başvurdu.
Metanol zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybeden 30 kişinin yanı sıra, tedavisi tamamlanan 4 kişi taburcu oldu. 31 kişinin tedavisi yoğun bakımda sürerken, 18 kişinin tedavisi ise normal serviste devam ediyor.
METANOLÜN TESPİTİ VE ZEHİRLENME RİSKİ
Prof. Dr. Pınar Erkekoğlu, sahte içkilerin genellikle metanol içerdiğini belirterek, “Metanol, etanol yerine kullanılabiliyor ya da eklenebiliyor. Bu durum toksik etkiler yaratıyor” dedi.
Metanolün etanol yerine kullanılmasının çok yaygın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erkekoğlu, “Metanol, bildiğimiz alkolün yerine kullanılıyor çünkü daha ucuz, daha kolay bulunuyor ve etanole göre sentezi daha kolay, daha hızlı elde edilebiliyor” dedi. Ayrıca metanol ve etanolün gözle ayırt edilmesinin mümkün olmadığını da ekledi: “Metanol, etanol gibi berrak ve renksiz bir sıvıdır.”
SAHTE ALKOLDEN KORUNMA YOLLARI
Sahte alkolden korunmanın en iyi yolunun, güvenilir markaların ürünlerini tercih etmek, ucuz alkol kullanımından kaçınmak ve evde alkol üretiminden uzak durmak olduğunu vurguladı. “Ucuz içkilerde baş ağrısı, mide bulantısı gibi etkiler daha fazla olabilir. Çünkü bu içkiler, metanol, bütil alkol gibi başka alkoller içerebilir ve bunlar toksiktir.”
Prof. Dr. Erkekoğlu, metanol tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerinin kişiye göre değiştiğini belirtti. “Bazı kişilerde 15-20 ml metanol ciddi sonuçlara yol açabilir. Ancak 50 ml’ye kadar bir miktar daha tolere edilebilir. 15-20 ml’nin üzerine çıkıldığında kötü etkiler görülmeye başlar,” dedi.
HIZLI HASTANE BAŞVURUSU ŞART
Metanol zehirlenmesi durumunda hastaların acilen hastaneye başvurması gerektiğini belirten Prof. Dr. Erkekoğlu, “Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bulanık görme gibi semptomlar görüldüğünde hemen acil servise gidilmesi gerekir. Bu semptomlar, organ hasarlarına yol açmadan tedavi edilmelidir.”
Metanol zehirlenmesinin tedavisinde etanol ve fomepizol gibi antidot tedavileri kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Erkekoğlu, ancak Türkiye’de bu tedavilerin sınırlı bulunduğunu ifade etti.
Serbest Görüş:
YILBAŞI ÖNCESİ ALKOL ZAMMI VE İLİŞKİSİ
24 Aralık’ta yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile alkollü içkilere gelen ÖTV zammı yüzde 13 oldu. Uzmanlar, alkole yapılan bu zammın ardından evde üretilen içkilere olan ilginin arttığına dikkat çekti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***