İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, velilerin yüzde 95,4’ü eğitim sisteminden memnun olmadığını belirtirken çocuklarını özel okula gönderebilmek için velilerin ‘hayatlarından’ feragat ettiklerini ortaya çıktı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır başkanlığında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yonca Nilay Baş ve Medipol Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Fatma Betül Ortaköy’den oluşan araştırma ekibi tarafından gerçekleştirilen “Ekonomik Zorlukların Eğitim Sistemine Etkisi Araştırması 2024” eğitime ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
Şahin Aybek, Halk TV’deki köşesinde, araştırma sonuçlarına ve araştırma ekibinin sonuçlara ilişkin değerlendirmelerine yer verdi. Buna göre araştırma sonuçlarından bazı noktalar şöyle:
– Bin 968 kişi ile yapılan araştırma katılanların yüzde 64’ü çocuk sahibi. Çocuk sahibi olanların yüzde 37.2’si çocuklarını özel okula yüzde 44.3’ü ise devlet okuluna gönderdiklerini ifade etti.
– Çocuklarını özel okula gönderen katılımcıların yüzde 21’i mevcut okul zamları nedeniyle çocuklarının kaydını devlet okuluna almayı düşündüklerini, yaklaşık yüzde 25’i ise ileride çocuklarının kaydını devlet okuluna almayı düşündüğünü belirtti.
ÖZEL OKUL İÇİN VELİLER BİR ÇOK ŞEYDEN FERAGAT EDİYOR
Katılımcıların çocuklarını özel okula gönderebilmek adına bütçelerinden sırasıyla mobilya, ev eşyası, tatil ve seyahat, kültür sanat etkinlikleri, elektronik eşya ve restoran hizmetleri kalemlerinden feragat ettikleri görüldü. Çocuğunu özel okula göndermek için feragat ettikleri başlıklar için ‘diğer’ seçeneğini işaretleyen veliler de şunları söyledi:
“Hayatımdan vazgeçmişim onlar okusun diye…”, “Hobi alanımdaki tüm faaliyetlerden”, “Eğitimleri yarım kalmasın diye her şeyi kıstık”, “Her şeyi feda ediyoruz çünkü özel okullar çok iyi eğitim verdiği için değil dersliklerde daha az öğrenci olduğu ve güvenli olduğu için tercih ediyoruz.”
YÜZDE 95,4’Ü EĞİTİM SİSTEMİNDEN MEMNUN DEĞİL
Eğitim sistemine yönelik memnuniyet durumu incelendiğinde, katılımcıların yüzde 85,8’i hiç memnun olmadıklarını, yüzde 9,6’sı ise memnun olmadıklarını belirtti. Katılımcıların yüzde 95,4’ü ise eğitim sisteminden memnuniyetsizliklerini belirtmektedir. Pandemi sürecinde, Kasım 2020 tarihinde yapılan “Türkiye’de Seçmenlerin Siyasi Kimlik Temelli Profil Analizi” başlıklı araştırmada eğitim sistemine memnuniyet konusunda katılımcıların yüzde 76,80’i hiç memnun olmadıklarını, yüzde 13,80’i de memnun olmadıklarını dile getirmişti. Dört sene önceye göre memnuniyetsizliğin daha da arttığı görülüyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***