TARKAN TEKTEN | HELSİNKİ
Finlandiya ile Estonya arasında elektrik akımı sağlayan Estlink 2 bağlantı kablosunda şüpheli bir arıza meydana geldi. Finlandiya elektrik şebeke şirketi Fingrid tarafından yapılan açıklamada, arızanın nedeninin araştırıldığı belirtildi. Fingrid yetkilileri arızanın sebebinin henüz netleşmediğini, ancak terör veya sabotaj ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. Finlandiya ile Estonya’yı bağlayan diğer bir hat Estlink 1 ise normal olarak çalışmaya devam ediyor.
Elektrik kablosu üzerinde şüpheli hareketlilik
Arıza sırasında deniz kablosu üzerinde iki gemi tespit edildi. Finlandiya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden İltalehti’nin haberine göre, MarineTraffic verileri, Hong Kong bayrağı taşıyan Xin Xin Tian 2 adlı konteyner gemisinin arıza sırasında elektrik kablosuna yakın bölgede bulunduğu belirtildi.
İsveç’in Aftonbladet gazetesi ise Xin Xin Tian 2’nin, 2023 yılında Balticconnector gaz boru hattına zarar veren Yeni Kutup Ayısı adlı gemiyle aynı şirkete ait olduğunu iddia etti. Aynı kaynak, Cook Adaları bayrağı altındaki Eagle S gemisinin de kablo yakınında görüldüğünü aktardı.
Fingrid tarafından yapılan açıklamaya göre, arıza 25 Aralık saat 12:26’da meydana geldi ve Finlandiya’dan Estonya’ya Estlink 2 hattı üzerinden elektrik aktarımı durdu. Finlandiya ile Estonya’yı bağlayan diğer bir hat Estlink 1 ise normal olarak çalışmaya devam ediyor.
Başbakan Orpo: “Elektrik arzı etkilenmeyecek”
Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, kesintinin Finlandiya’nın elektrik arzını etkilemeyeceğini belirtti. Orpo, yetkililerin durumu titizlikle incelediğini vurguladı.
Estlink 2’nin özellikleri
Yaklaşık 170 kilometre uzunluğundaki Estlink 2’nin, 145 kilometresi deniz altından geçiyor. Kablonun elektrik iletim kapasitesi 658 MW, Estlink 1 hattının kapasitesi ise 350 MW. Söz konusu hatta enerji aktarımının kesintiye uğraması nedeniyle Estonya iki gündür bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyor.
Şüpheler Rusya’ya yöneliyor
Rusya özellikle Ukrayna savaşı sonrası karadan ve denizden sınırı olan NATO ülkelerine yönelik bir takım hibrit saldırılara girişti.
Siber saldırılar, sivil uçakların GPS sinyallerini kesme, Polonya, Finlandiya ve Litvanya sınırına gelen düzensiz göçmenlerin kontrolsüz bir şekilde geçişlerine zemin tanıma ve Kuzey Buz Denizi ile Baltık Denizi’ndeki bazı enerji hatlarına sabotajlar düzenlenmesi bunların arasında sayılabilir.
Enerji hatlarına düzenlenen sabotajlarda Çin ticari gemilerinin kullanıldığından şüpheleniliyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***