AMED – DEM Parti, yönetimindeki büyükşehir belediyelerinde “Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın” kurulmasına ilişkin hazırlanan yönetmeliğin lansmanını yaptı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Yerel Yönetimler Kurulu ile Engelliler Komisyonu tarafından engellilerin eşit hizmete ulaşabilmesi için alınan kararlar doğrultusunda büyükşehir belediyelerinin çıkardığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Yönetmeliği’ne ilişkin düzenlenen lansman toplantısı konuşmalarla devam etti. Amed’deki bir otelde düzenlenen toplantıda DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın ardından Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak konuştu.
8 yıllık kayyım tahribatına rağmen kapsamlı bir yönetmelik hazırladıklarını belirten Serra Bucak, yollarının uzun olduğunu ve bu çalışmanın bir başlangıç olduğunu dile getirdi. Serra Bucak, “Bütünlüklü, kapsamlı, erişilebilir bir kent hizmeti açığa çıkartacağız ve elbette bunu yaparken partimizin paradigması olan çoğulcu, katılımcı ve hep birlikte yönetme şiarından asla ve asla uzaklaşmayacağız. Çünkü hep birlikte ve çoğulcu bir anlayışla yapamadığımız takdirde eleştirdiğimiz sistemin bir benzeri olmakla karşı karşıya kalırız. Lütfen buna müsaade etmeyelim. Buna izin vermeyelim. Her zaman engelli hakları, engellilerin erişimi, engellilerin yaşamda var oluşu ve söz kurması üzerinden aslında yeni bir dili, yeni bir yaşamı bizler mümkün kılalım diye umut ediyoruz ve bunu yapacak gücümüz de var” diye belirtti.
ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Daha sonra yerine kayyım atanan Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Devrim Demir konuştu. Engelli Daire Başkanlığı sürecini birlikte ördüklerini söyleyen Devrim Demir, kayyım atamalarına dikkat çekerek, ekledi: “3 defadır Mêrdîn Belediyesi’ne kayyım atanıyor. Şuan için yürüttüğümüz çalışmalar durmuş durumda. Halkın belediyesi olan kurumlar kayyım atanması bize bir kez daha gösterdi ki bütün insan haklarına karşıdırlar. Bu gün Mêrdîn’de büyükşehir belediyesinde olmayabiliriz, ama iyi bilsinler ki biz çalışmalarımızı bütün yaşam alanlarında sürdüreceğiz. Sivil topluma örgütlerimiz var ilçe belediyelerimiz ve partimiz var. Biz de bu kurumlar üzerinden komisyonlar kurup çalışacağız. Toplumun öncülüğünde örgütlü çalışlarımız devam edecek. Politikalarımızın arkasında olacağız çalışmalarımız devam edecek.”
Konuşmanın ardından hazırlanan yönetmeliğin sunumu Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Doğan Hatun ve Serra Bucak, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal yaptı.
TUTUM BELGESİ AÇIKLANDI
Yönetmenliğin sunumu ardından tutum belgesi açıklandı. DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Canan Kebenç Özkan tarafından açıklanan tutum belgesinde, engelli kamu hizmetleri ve programlarını; engelli meclisleri ve temsilcileri ile birlikte periyodik olarak yaptığı çalışmalarla belirlenmesi, engellilik alanında faaliyet gösteren diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasının kararlaştırıldığı vurgulandı.
Belediyelerdeki tüm hizmet birimlerinin, eğitim ve hizmet materyallerinin, internet sitelerinin, binalarının, toplu taşıma araçlarının, yol, geçit, kaldırım ve diğer yaşam alanlarının erişilebilir ve evrensel tasarıma uygun olmasını sağlanmasının da karar altına alındığını kaydeden Canan Kebenç Özkan, şöyle devam etti: “Hizmet sınırlarında yaşayan tüm engellilerin demografik bilgilerini, kesişimsellik ilkesine göre ayrıştırılmış verileri tespit etmesi ve sunulacak hizmetleri veri esaslı sunması, hizmet sunarken tüm engel gruplarına ulaşabilmek amacıyla işaret dili, ADIS (alternatif ve destekleyici iletişim sistemleri) vb. iletişim kanallarını kullanması ve bu amaçla gerekli ekipman ve personel desteğini sağlaması, yasal istihdam kotasını yeti farklılıklarını gözeterek istihdam sağlaması ve bu mekanizmaların geliştirilmesi amacıyla faaliyet yürütmesi kararlaştırıldı. Periyotlarla tüm personeli için engelli hakları, engellilere yönelik olumlu tutum ve davranış, engellilerin hizmetlere erişimi vb. konularında eğitim çalışması yürütmesi, sağlamcılığın azaltılması amacıyla kamuoyu oluşturma çalışmaları yürütmesi, silahlı çatışma halleri, acil insani durumlar, deprem ve diğer doğal afetlerdeki risk durumlarında engellilerin korunması ve güvenliğinin sağlanması için insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku gereği ilgili tedbirleri alması ve engellilerin bağımsız yaşam imkanlarını çoğaltmak amacıyla gerekli mekanizmaları desteklemesi kararları yer aldı.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***