Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), “İkinci Yüzyılda Değişim Kurultayı” adını verdiği tüzük kurultayını Sivas’ta başlattı.
CHP’nin kurucu lideri Atatürk’ün ilk parti kongresi olarak nitelediği Sivas Kongresi’nin 105. yıldönümünde Sivas’ta konuşan genel başkan Özgür Özel, hedeflerinin Cumhuriyet Halk Partisi’ni yeniden iktidar yapmak olduğunu söyledi.
CHP lideri, “5 Kasım Kurultayı’nda bizlere verilen görev de partimizin önünü açacak bir değişimi sağlamak ve önce yerel seçimlerde ardından genel seçimlerde birinci parti olma göreviydi. İlk görevi başarıyla tamamlayarak yerel seçimlerde partimizi birinci parti yaptık. Şimdi bize düşen, kavga etmeden, milletin gündeminden başka bir gündemi konuşmadan, bizi çekmek istedikleri kutuplaşma oyunlarına gelmeden, birlik ve beraberlik içinde genel seçimlere gitmek ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini ilk genel seçimlerde iktidar yapmaktır” dedi.
CHP’nin ana hedefi Türkiye’yi Avrupa Birliği üyesi yapmak
CHP’nin hedefinin güçlü, zengin, dünyayla yarışan, Avrupa Birliği üyesi olmuş Türkiye olduğunu belirten Özgür Özel, bu konuda başkan yardımcılığı görevini üstlendiği Sosyalist Enternasyonal’dan da güçlü destek almayı umuyor.
CHP lideri konuşmasının sonunda tüm kurultay delegelerini, belediye başkanlarını, milletvekillerini ve Parti Meclisi üyelerini partinin en demokratik tüzüğünü hazırlamak ve program değişikliklerini yapmak üzere kurultayın yapılacağı Ankara’ya davet etti.
Ön seçim mecburiyet olacak, genel başkana yüzde 15 milletvekili kotası verilecek
Tüzük değişiklikleri çalışmalarından kulislere sızan bilgilere göre, kurultayda ön seçimin baskın seçim durumunda bile gerçekleştirilmesini sağlayacak bir düzenleme yapıldı.
2023 Seçimleri’nde Altılı Masa bileşenleri ile “ittifak” yapıldığı için ön seçim yapılmamıştı.
Tüzükte buna imkan veren madde değiştirilecek.
Bununla birlikte, genel başkana milletvekili adaylarının yüzde 15’ini belirleme hakkı tanınması partide en büyük tepkiyi çeken konuların başında geliyor.
Özgür Özel, bu durumu gençlik, kadın ve Meclis kotaları ile açıklasa da genel başkana 600 milletvekili adayından kendi belirlediği 90’ını seçilmesi muhtemel yerlerden aday gösterme hakkı verilmesi kurultayın en çok tartışacağı konulardan biri olacak.
Milletvekillerine üç dönem sınırlaması: Sınır nereden çekilecek?
Milletvekillerine dönem sınırlaması da tüzük komisyonunun üzerinde çalıştığı değişim maddelerinden biri.
Ancak kulislere yansıyan bilgilere göre, üç dönem kuralının gelecek seçimden sonra gündeme gelmesi planlanıyor.
Parti yönetimine muhalif milletvekilleri, üç dönem sınırlamasının mevcut milletvekillerini de kapsaması gerektiğini belirterek, sadece ön seçimden çıkacak milletvekillerinin kapsam dışında kalmasını talep ediyor.
Güçlü genel sekreterlik geri dönüyor
Bir başka değişiklik genel sekreterlikte olacak.
Son 14 yıldır genel sekreterlik makamının gücü azaltılmış ve CHP genel başkan yardımcılarının sayısı arttırılmıştı. Kemal Kılıçdaroğlu döneminde partinin “ikinci adamı” her zaman Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oluyordu.
Bu tüzük değişikliği ile genel sekreter yeniden genel başkandan sonra partinin en güçlü ve yetkili ismi olacak. MYK’dan altı üye de genel sekreter yardımcısı olarak görev yapacak.
CHP tarihinde Recep Peker, Kasım Gülek, Bülent Ecevit, Orhan Eyüboğlu ve Önder Sav gibi çok sayıda güçlü genel sekreter bulunuyor.
Tüzük değişikliklerinin yürürlüğe girmesi için önce teker teker sonra toplu olarak kabul edilmesi gerekiyor
Tüzük komisyonu 5 Eylül Perşembe günü son toplantısını yapacak.
Tüzük kurultayı ise 6 Eylül Cuma günü Ankara’daki ATO Congressium Salonu’nda toplanacak. Değişiklik önerileri o gün karara bağlanacak.
Maddeler önce teker teker delegelerin onayına sunulacak, kabul edilen maddeler toplu olarak kurultay delegasyonunca kabul edilirse yürürlüğe girecek.
7-8 Eylül günlerinde program değişikliklerinin altyapısı hazırlanacak ve partinin kuruluş günü olan 9 Eylül’de CHP Genel Başkanları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal’ın kabirleri ziyaret edilecek.
Tüzük kurultayı öncesi dikkat çekici bir görüşme trafiği yaşandı
Önce 28 Mayıs Seçimleri’nden sonra biraraya gelmeyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüştü.
Ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partinin eski genel başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile biraraya geldi.
Bunu CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in selefi Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ile görüşmeleri izledi.
Son görüşmede Özel’in Kılıçdaroğlu’na tüzük değişiklik önerilerini sunduğu, eski liderin de görüşme esnasında fikir beyan etmediği, görüşlerini yazılı olarak göndereceği öğrenildi.