15 Temmuz’dan sonra el konulan ve hisseleri Hazine’ye devrolunan Koza İpek Holding’in ve holdinge bağlı 11 şirketin Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı.
15 Temmuz’dan sadece 42 gün sonra kurulan TVF’ye karşı OHAL şartlarında yeterli muhalefet yapılmadı.
Normal şartlar altında varlık fonları düzenli olarak bütçe fazlası veren ya da yeni bir ulusal servet keşfeden ülkelerin bu fazlayı değerlendirmesi için kullanılıyor. Fakat Türkiye ne yeni bir zenginleşme kaynağı bulmuş ne de bütçe fazlası veriyor.
O halde TVF neden kurulmuştur, neden tüm kamu şirketlerinin tek bir anonim şirket çatısı altında toplanıp, başına da Erdoğan’ın geçmesine ihtiyaç duyulmuştur bilinmiyor.
Hep aynı hikaye
TVF’yi savunanların temel argümanı şirketlerin daha verimli çalışacağıydı. Fakat 8 yıllık tecrübe bu iddiayı yalanlayacak onlarca veriyle dolu. Bunların en popüleri TVF’ye geçtikten sonra ÇayKur’un zarar etmeye başlamasıdır ki, benzer gelişmeler PTT için de, THY için de, BOTAŞ için de söylenebilir.
Sabah yazarı Dilek Güngör de Koza-İpek Holding’in Türkiye Varlık Fonu’na ‘devriyle’ ilgili aynı iddiada bulundu: ”Koza şirketlerinin TVF’ye geçmesiyle ülkenin yeraltı kaynakları değerlendirilip, ekonomiye kazandırılacak.”
‘Hakkını teslim etti’
Güngör, İpek Ailesi’nin eseri Koza Altın’ın madencilik sektöründeki yerini şu sözlerle anlattı: ”Koza Holding’in amiral gemisi olan Koza Altın, altın ve değerli madenlerin çıkarılması, işlenmesi işlerinde bilgi ve birikimiyle diğer maden firmalarından ayrışıyor.”
‘Hazine’deyken de açığı kapatabilirdi’
TVF’nin yönetim kurulu başkanı bizzat Erdoğan. Erdoğan’ın aynı zamanda Cumhurbaşkanı olması, Hazine’den yönetim kurulu başkanı olduğu şirkete servet transfer edebilmesine imkan sağlıyor.
Güngör yazısında söz konusu ‘devir’ işlemini anlatırken ‘cari açığı kapatmaktan’ bahsetti.
- Koza’nın halihazırda 250’nin üzerinde maden ruhsatı var. Bunlardan 116 tanesi işletilen maden sahaları. Bunların dışında kalanlar ise arama döneminde olan maden sahalarına ilişkin ruhsatlar.
- Malumunuz, altın ithalatı cari açıktaki en önemli kalemlerden… Son dönemde istikrarlı düşüşte altın ithalatına getirilen ek vergi ve kota önlemleri vardı. Koza’daki maden ruhsatlarının devletin bünyesinde üretilerek, ekonomiye kazandırılması, yan yollara sapmadan cari açığı da kalıcı yoldan düşürecektir.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***