– Kenya’da Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşma uyarınca halka 2.7 milyar dolarlık vergi yükü yıkacak yasa tasarısına karşı parlamentoyu basıp ülke çapında protesto düzenleyen gençler, Devlet Başkanı William Ruto’ya geri adım attırmalarına rağmen durmadı. Başkent Nairobi’den tüm ülkeye yayılan protestolar, 26 Haziran’da Ruto’nun vergi artışlarını içeren maliye yasasını geri çekme açıklaması yapmasına rağmen devam ederken, polis, Nairobi’nin merkezinde toplanma ve gösteri yapmayı “suç çetelerinin sızdığı” iddiasıyla yasakladı.
‘ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİ YÜZÜNDEN’
“Organize suç örgütlerinin yağma dahil olmak üzere saldırılarını gerçekleştirmek için devam eden protestolardan yararlanmayı planladıklarına dair güvenilir istihbaratımız var” diyen Emniyet Müdürü Douglas Kanja Kiricho, “Kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla bir sonraki duyuruya kadar Nairobi Merkezi İş Bölgesi ve çevresinde hiçbir gösteriye izin verilmeyecek” duyurusunu yaptı.
‘ÖYLEYSE UHURU PARKI’NI İŞGAL EDERİZ’
Ancak aktivistler, Nairobi genelinde yoğun polis varlığına rağmen, şehir merkezinin bitişiğindeki Uhuru Parkı’nı “işgal etmek” için kamp malzemeleriyle toplanılması çağrısı yaptı. Aktivist Boniface Mwangi, X’te “(Polis ve Ruto’nun) anayasa tarafından güvence altına alınan hakları askıya alma yetkisi yok” paylaşımını yaptı.
GEÇEN AYDAN BERİ EN AZ 50 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Ruto’nun yasayı geri çekip kabinesinin neredeyse tamamını görevden almasına rağmen durduramadığı protestolarda polisin orantısız müdahalesi eşliğinde en az 50 kişi öldürüldü. Protestocular Ruto’nun istifasının yanısıra yolsuzluğu kökünden temizleyip kötü yönetime son verecek geniş çaplı reformlar talep ediyor.
HÜKÜMET: PROTESTOLAR 46 MİLYON DOLAR ZARARA YOL AÇTI
Hükümet ise protestoların durdurulması yönündeki çağrısını yineledi. TV’ye çıkan Hükümet Sözcüsü Isaac Mwaura, protestoların ülkeye maliyetinin yaklaşık 6 milyar Kenya şilinine (46 milyon dolar) ulaştığını söylerken bu rakama nasıl ulaştığını belirtmedi.
Mwaura, “Devlet Başkanı ve genel olarak hükümet sizi çok net şekilde duydu ve endişeleriniz doğrultusunda harekete geçmeye hazır” dedi.
Düzenleyici bir kurum olan Kenya İletişim İdaresi (CA), medyayı protestolarla ilgili haberlerinde ‘otosansüre’ çağıran bir açıklama yaptı.
RUTO, ABD MERKEZLİ FORD VAKFI’NI SUÇLADI
İki yıllık devlet başkanlığının en büyük kriziyle karşılaşan Ruto, pazartesi günkü açıklamasında, ABD merkezli Ford Vakfı’nı “anarşiye sponsor olmak ve hükümet karşıtı protestoları finanse etmekle” suçlamıştı.
Ford Motor Company’nin kurucusu Henry Ford’un oğlu Edsel Ford tarafından 1936 yılında kurulan organizasyon, “sosyal adaleti geliştirme ve demokratik değerleri teşvik etme” sloganıyla dünya çapında faaliyet gösteriyor. Ford Vakfı, uzun yıllardır, Kenya’daki insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına fon sağlıyor. (Reuters, AFP, Dış Haberler)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***