CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimlere ve bu denetimler sonucunda kesilen idari para cezalarını TBMM gündemine taşıdı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2022 ile 2024 yılları arasında 276 bin 474 firmanın denetlendiğini ve toplam 1 milyar 522 milyon 729 bin 912 TL tutarında idari para cezası uygulandığını belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in verdiği soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2022-2024 yılları arasında 276 bin 474 firmanın denetlendiğini ve toplamda 1 milyar 522 milyon 729 bin 912 TL idari para cezası uygulandığını belirtti. Bolat, bir yıl içinde birden çok mevzuata aykırı uygulama gerçekleştiren ve aynı aykırılığı tekrarlayan işletmelere, Kanun kapsamında ”mükerrer para cezaları” uygulandığını ifade etti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yapılan denetimlerin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Bolat, denetimlerin Bakanlığın merkez birimleri, Ticaret İl Müdürlükleri ve Reklam Kurulu tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
“679 bin TL para cezası kesilirken tahsil edilen tutar 12 bin TL’de kalmıştır”
Gürer, Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan ceza tutarları ile tahsilat tutarları arasındaki farkı eleştirdi. Gürer, 7223 sayılı Kanun’un 2’nci maddesinin dördüncü fıkrasına aykırılıktan dolayı, 2023 yılında 8 firmaya 8 farklı sevkiyat için toplam 679 bin 974,38 TL, 2024 yılının ilk dört ayında ise 3 firmaya 4 farklı sevkiyat için toplam 1 milyon 212 bin 773,41 TL idari para cezası uygulandığını belirtti. Ancak, 2023 yılı içinde uygulanan bu cezaların sadece 12.189,86 TL’sinin ödendiğini ifade eden Gürer, “679 bin TL para cezası kesilirken tahsil edilen tutar 12 bin TL’de kalmıştır” diyerek ceza tahsilatlarında ciddi bir uçurum olduğuna dikkati çekti.
Gürer, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın ceza ödemelerinin sıkı takip edildiğine dair açıklamalarına karşın, uygulanan idari para cezalarının önemli bir bölümünün hala tahsil edilemediğine işaret etti. Gürer, Bakan Bolat’ın açıklamalarına rağmen, cezaların etkin bir şekilde uygulanması ve tahsilat süreçlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Cezalar, gerçekte etkili bir caydırıcılık sağlamaktan uzak kalmıştır”
Gürer, ”Ticaret Bakanlığı’nın son üç yılda uyguladığı 1.5 milyar TL’lik idari para cezaları, sadece kağıt üzerinde ciddiyet arz etmekle kalmış, gerçekte etkili bir caydırıcılık sağlamaktan uzak kalmıştır. Ömer Bolat’ın açıklamalarına göre, bu cezaların büyük bir kısmı henüz tahsil edilememiştir. Özellikle 2023 yılında kesilen cezaların sadece yüzde 2’sinin ödendiği gerçeği, denetimlerin ve ceza uygulamalarının yetersizliğini açıkça gözler önüne sermektedir. Tahsil edilemeyen ceza vatandaşı denetim yapıyoruz görüntüsü vermek için mi kesilmektedir. Tahsil edilmeyecekse ceza neden verilmektedir. Cezalık bir durum varsa o sorun neden ortadan kalkmadı” dedi.(ANKA)