İSTANBUL – “F oturumu”nun 638’inci haftasında tek başına yaşamını idame ettiremeyen ağır hasta tutsak Kemal Özelmalı için tahliye ağrısında bulundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F oturumunun” 638’incisini dernek önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Adana Kürkçüler Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Kemal Özelmalı’nın sağlık durumuna dikkat çekildi. “Kemal Özelmalı serbest bırakılsın” pankartının taşındığı eylemde, sık sık “ Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” ve “Kemal Özelmalı serbest bırakılsın” sloganları atıldı.
Açıklamayı yapan İHD İstanbul Şubesi Sekreteri Oya Ersoy, Özelmalı’nın Wernicke Korsakoff (WK) hastası olduğunu hatırlatarak, cezaevinde tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığını dile getirdi. Ersoy, “Wernicke korsakoff sendromu, alzheimer, hepatit, böbrek yetmezliği, prostat ve mide hastalıkları yanında, beyin dokusunda küçülme, hafıza kaybı, duyma ve görme yetilerinde ileri seviyede azalma, ayağına takılı platin nedeniyle hareket kısıtlılığı sorunları yaşamakta, tek başına yaşamını sürdürememektedir” diye belirtti.
DURUMU KÖTÜLEŞİYOR
Özelmalı hakkında daha önce Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “cezaevinde kalamaz” raporu verildiğini ve ardından tahliye edildiğini anımsatan Ersoy, “Ancak sağlık kontrollerini 2 gün geciktirdiği gerekçesiyle 2002 yılında tekrar tutuklanarak hapishaneye konulmuştur. Tutuklanmasının ardından sağlık durumu hızla bozulmuş, her geçen gün durumu daha da ağır olmasına rağmen infaz erteleme talepleri kabul edilmemiştir” ifadelerini kullandı.
PİŞMANLIĞI REDDETTİ
Ersoy, Özelamlı’nın tekrar tutuklanmasına ilişkin ağabeyinin derneklerine gönderdiği mektubu ise şöyle paylaştı: “Şartlı salıverildiğinde ağır baskılar gördü. Hacettepe’ye kontrole gitmesi gerekiyordu. Rahmetli annemle beraber iki gün gecikmeli gitti. Bu gecikme nedeniyle infazını yaktılar, tutukladılar. Kemal’in sağlık durumu hiç iyi değil. O betonların arasında kalıyor. Beton çürüyor, o nasıl sağlam kalsın. Her tarafında arıza var. Tedaviye gidecek ama ağzını açmasını istiyorlar. ‘Ben sizinle konuşuyorum ağzımda ne olabilir’ diyor, ağzını açmıyor. Bu nedenle tedaviye götürmüyorlar. Hiçbir suçu olmamasına ve ağır hasta olmasına rağmen cezaevinde tutuluyor. Kemal’e, ‘pişman ol seni bırakalım’ diyorlar. Kemal’de ‘pişman olacak hiçbir şey yapmadım’ diyor. Yıllardır hasta olan bir kişinin tedavisi engellenmesin. Kardeşimi tabutta cezaevinden almak istemiyorum.’”
Ersoy, son olarak Özelmalı’nın tahliye edilmesi çağrısında bulundu. Eylem, daha sonra alkış ve sloganlarla son buldu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***