ABD Dışişleri Bakaanlığı’nın telgraflarını kurucusu olduğu Wikilieaks’te yayımladığı için yargılanan ve İngiltere’de tutuklu bulunan Julian Assange, ABD yetkilileriyle, hakkındaki “ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmekle” suçlamalarını kabul etmesi karşılığında serbest kalmasını sağlayan bir anlaşma yaparak cezaevinden çıktı.
Wikileaks tarafından X’te yaptığı paylaşımda, “İkiye üç metrelik bir hücrede günde 23 saat tecritte geçirdiği beş yılı aşkın sürenin ardından, yakında eşi Stella Assange ve babalarını sadece parmaklıklar ardında gören çocuklarıyla yeniden bir araya gelecek” denildi.
Wikileaks ayrıca Assange’ın ülkesine dönmek üzere uçağa bindiği anların görüntülerini de yayınladı.
Eşi Stella Assange da sosyal medya hesabından, “yıllardır bunun gerçekleşmesi için seferber olan” destekçilerine teşekkür etti.
Assange’ın suçlamayı kabul edeceği duruşmanın, 26 Haziran Çarşamba günü ABD’ye bağlı Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir mahkemede sonuçlanması bekleniyor.
62 ay hapis cezasına çarptırılması beklenen Assange anlaşma gereği, İngiltere’de hapishanede kaldığı süre göz önünde bulundurularak cezaevine girmeyecek.
Ne olmuştu?
2006 yılında Wikileaks web sitesini kuran Assange, 2010’da ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait 251 bin telgrafı yayınlamıştı.
ABD yetkililerinin avukatları ise, bilgilerin yayımlanmasının adı geçen kişileri “ciddi zarar, işkence ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını” savundu.
Assange, Haziran 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığındı, burada 7 yıl yaşadı. 11 Nisan 2019’da buradan zorla çıkarılarak gözaltına alınan Assange, “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği” iddiasıyla tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.
ABD’de çoğu Casusluk Yasası kapsamındaki 18 suçtan yargılanmak istenen Assange, Belmarsh Hapishanesinde geçirdiği süreçte ABD’ye iade edilmemek için uzun bir hukuk mücadelesi verdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***