Interpol’ün kırmızı bültenle ve FBI’ın 5 milyon dolar ödülle aradığı uyuşturucu baronu Maximilian Rivkin’in, Ali Yerlikaya döneminde Türkiye’nin yüz tanıma ve parmak izi sistemlerini atlatarak vatandaşlık aldığı ortaya çıktı. Rivkin’in, güvenlik protokolüne rağmen nasıl vatandaşlık aldığı ise belirsizliğini koruyor.
Ali Yerlikaya döneminde Interpol ve FBI’ın kırmızı bültenle aradığı uyuşturucu baronuna vatandaşlık verildi. Interpol’ün kırmızı bültenle ve FBI’ın 5 milyon dolar ödülle aradığı uyuşturucu baronu Maximilian Rivkin’in, Türkiye’nin yüz tanıma ve parmak izi sistemlerini atlatarak vatandaşlık aldığı ortaya çıktı. Ali Yerlikaya’nın içişleri bakanlığı döneminde vatandaşlık alan Rivkin’in yine Ali Yerlikaya’nın içişleri bakanlığı döneminde, 4 hafta sonra operasyonla yakalandığı belirlendi.
Uyuşturucu ticaretinin uluslararası yüzü ve aranan suçlu Maximilian Rivkin, Türkiye’nin güvenlik ağını geçmeyi başararak vatandaşlık elde etti. Interpol ve FBI’ın 2,5 yıldır peşinde olduğu Rivkin, Türkiye’de Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olduğu dönemde, sahte kimlikle vatandaşlık kazandı.
PARMAK İZİ VARDI
Rivkin, sahte Bulgaristan pasaportu ve Nikolaj Ankov ismiyle Türkiye’ye vatandaşlık başvurusu yaptı. Interpol’ün veri tabanında parmak izleri olmasına rağmen, Türkiye’nin yüz tanıma ve parmak izi sistemleri tarafından tespit edilemedi.
BirGün yazarı Timur Soykan’ın bildirdiğine göre, Rivkin 2023 yılında Cem Cansu adı altında Türk vatandaşlığına kabul edildi. Bu süreçte, İsveç ve ABD’nin kırmızı bültenle aradığı, FBI tarafından ödül konulan bir suçlu için Türkiye’nin güvenlik protokolleri yetersiz kaldı.
İSTANBUL MERKEZLİ UYUŞTURUCU İMPARATORLUĞU
Rivkin, İstanbul’da bir oteli çete merkezine çevirerek, dünyanın dört bir yanına uyuşturucu dağıtımı yaptı. FBI ve Avustralya Federal Polisi’nin hedefindeki Komançero Çetesi’nin liderlerinden biri olan Rivkin, Türkiye’de rahatça hareket edebiliyordu.
VATANDAŞLIKTAN İKİ AY SONRA YAKALANDI
Rivkin’in vatandaşlık almasının ardından yalnızca iki ay sonra yapılan polis operasyonu ile yakalanması, Türkiye’nin güvenlik sistemlerinin eksikliklerini gözler önüne serdi. Vatandaşlık başvurusu sırasında yapılan incelemeler, uluslararası aranan bir suçlunun tespit edilmesi için yeterli olmadı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın görevde olduğu dönemde yapılan operasyonla Rivkin ve çete üyeleri yakalandı. El konulan milyarlık mal varlığı, çetenin Türkiye’deki faaliyetlerinin büyüklüğünü ortaya koydu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***