(Serbest Görüş) – Türkiye, geçen yıl mayıs ayındaki seçimlerden ve yeni ekonomi ekibi kurulmasından bu yana ilk kez eurobond ihracı gerçekleştirdi.
Bu ihraçla hazine yüzde 7,875 getiriyle 10 yıllığına 3 milyar dolar borçlanmış oldu. Bloomberg’in haberine göre ilk açıklanan getiri oranlarının yüzde 8,375 bölgesinden yüzde 7,875 düzeyine düşmesi yatırımcılar arasındaki talebin güçlü olduğunu gösterdi.
Geçen yıl Türkiye, 2030’a kadar vadeli yüzde 9,3 getiriyle 2,5 milyar dolarlık çevre dostu projelere odaklı yeşil tahvil ihraç etmişti.
O tarihten bu yana ekonomik stratejisini değiştiren Türkiye yıllarca süren aşırı gevşek para politikasına son verdi ve yüzde 65 civarındaki enflasyonu dengelemek için faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı.
Türkiye’nin kredi temerrüt takasları (CDS) o zamandan bu yana keskin bir düşüş göstererek borçlanma maliyetlerini düşürdü. Geçen yıl ihraç edilen yeşil tahviller şu anda yüzde 7,8 civarında getiriyle işlem görüyor.
Yatırımcıların büyük merkez bankalarının bu yılın sonlarında faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentileri, gelişmekte olan piyasa tahvillerine olan iştahı artırıyor.
Haftanın başında da Türkiye Varlık Fonu, yüzde 8,4 getiriyle 500 milyon dolarlık ilk beş yıllık tahvilini sattı. Kasım ayında da hazine, beş yıl vadeli ve yüzde 8,5 getirisi olan 2,5 milyar dolarlık sukuk ihraç etmişti.
Türk hazinesinin borçlanma stratejisi, hükümetin bu yıl uluslararası piyasalardan yaklaşık 10 milyar dolar borçlanmayı hedeflediğini gösteriyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***